“Delegeren, maar ook de vinger aan de pols houden” (Jos Vanhoof)

We spreken Jos Vanhoof, nieuwe voorzitter van het VAS-syndicaat, op een druk moment. Hij werkt zich volop in met een volle agenda. Werk genoeg in het vooruitzicht, met de medische verkiezingen volgend jaar op het programma. De eerste vraag ligt voor de hand: is het voorzitterschap combineerbaar met zijn praktijk?

"Het is niet evident, maar het zal wel lukken met een goed tijdsmanagement. Je kunt taken maximaal delegeren als je een bepaalde verantwoordelijkheid hebt, maar af en toe moet je toch ook de vinger aan de pols houden om te zien waar je een meerwaarde kunt betekenen, niet alleen voor het syndicaat maar voor het gezondheidssysteem in het algemeen. Vandaag nam ik bijvoorbeeld deel aan een werkgroep over het verwijsvoorschrift in de context van verpleegkundige zorg. We worden dan geconfronteerd met verpleegkundigen die zorg initiëren en dan post factum een voorschrift komen vragen. Om die zorg doelmatig te maken, moet je als huisarts van in het begin aan boord zijn."

Zijn alle zorgverleners mee met dat multidisciplinair werken?

"Alle syndicaten proberen mee vorm te geven aan dat nieuwe model. Niet alleen minister Vandenbroucke schetste een raamwerk met zijn new deal, ook Jan De Maeseneer deed dat met zijn werkgroep ‘together we can make change happen’. Er werden vrij brede werven geformuleerd. Huisartsen zijn onlosmakelijk verbonden met de patiënt als copiloot en alle andere zorgberoepen in de eerste lijn hebben daar hun plaats."

Staat het overlegmodel onder druk, is er te weinig transparantie zoals u vroeger al aangaf?

“We moeten een nauwer contact onderhouden met de basis, daarover zijn zowat alle syndicaten het eens. Van zodra je een breed gedragen standpunt hebt bij de artsen, kun je dat ook met meer kracht verdedigen in het overleg artsen-ziekenfondsen. We brainstormen volop met alle artsen om daarmee aan de slag te gaan en om zo het zorglandschap te herstructureren."

Sommigen vrezen dat de macht bij het overleg meer en meer verschuift van de medicomut naar het Verzekeringscomité. Daar hebben artsen maar een minderheidspositie.

"Het Verzekeringscomité moest altijd bekrachtigen wat in de medicomut beslist werd, dat is vandaag niet anders. Hoe meer ons standpunt in de medicomut gedragen wordt, des te meer zal men ermee rekening houden."

Neem nu het tarief voor het Teleconsult. Er wordt daarover een brief gericht naar de minister die slechts getekend wordt door twee van de drie syndicaten?

"Het VAS schreef die brief samen met het Kartel, maar dat betekent niet dat een derde syndicaat geen eigen accenten kan leggen. Voor een flink deel was ook AADM het eens met wat we vroegen in die brief. Er is op dat vlak meer dat ons verbindt dan wat ons verdeelt. De basis verlangt ook dat we daar zoveel mogelijk eensgezind optreden.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.