Hoe zet de semi-automatische barometer covid-19 het werk van de huisarts in de spotlights?

De contouren van de covid-barometer 2.0 worden steeds duidelijker. We vroegen Bénédicte Vos, projectmanager bij Sciensano, waar de voordelen liggen. Ze hoopt dat de barometer een faire kans krijgt van de huisartsen. Zo kan het crisismanagement van de epidemie een stuk vlotter verlopen en geobjectiveerd worden met enkele clicks. 
De barometer 2.0 met Domus Medica en de Franstalige SSMG als partners, zal op 1 oktober voor 6 maanden worden gelanceerd, zoals gemeld op de laatste medicomut. Hij richt zich op acute luchtweginfecties, influenza-infecties, virussyndroom en verdachte en bevestigde covidgevallen. Dat op basis van de classificatiecodes die in overleg in het emd zijn ingevoerd.

Eén druk op de knop en zes nummers
"De huisarts zal geen patiënten met een van de genoemde aandoeningen 'handmatig' moeten tellen. De barometer, geïntegreerd in zijn software, haalt deze getallen aan het eind van de dag er met een druk op de knop uit. Ik heb hem zien werken, dat duurt een paar seconden tot 2 minuten," zegt ze.

Maar werkt dit in alle gelabelde software? Volgens haar zouden mogelijke laatkomers 'in de laatste rechte lijn' zitten.

Er worden toch enkele handelingen verwacht van de huisartsen? "In feite zal dit een beetje hercoderingswerk vergen omdat het proces niet 100% geautomatiseerd kon worden", geeft ze toe. "Deze nummers moeten in een e-form worden gekopieerd om ze te verzenden. Dat zijn zes cijfers."
Bénédicte Vos bevestigt dat de deelnemers tussen de € 400 en € 800 per semester worden betaald, afhankelijk van het feit of ze het spel minstens 2 keer of 4 of meer keer per week spelen. Nog een detail: de gegevens worden erkend per praktijk. Het totaal dus van alle dagelijkse gevallen die door alle huisartsen die er deel van uitmaken, worden gezien. Ieder individu kan echter zijn of haar eigen pakket claimen. "Wat betaald wordt is het werk dat elke huisarts de hele dag doet om correct te coderen."
"Door in te loggen op Healthstat (*) kan elke deelnemende huisarts de gegevens van zijn of haar praktijk bekijken zonder te hoeven wachten tot het einde van het semester, en kan hij of zij ook zien waar hij/zij staat ten opzichte van de gemiddelden voor zijn of haar kring of regio", luidt het nog.

Paradoxaal?
"We weten dat de huisartsgeneeskunde onder druk staat. Het lijkt dus paradoxaal om deze extra oefening van haar te verwachten. Maar in vergelijking met versie 1 is barometer 2 ontworpen om gebruiksvriendelijker te zijn, gecentreerd op codes. Tijdens de eerste golf kwamen de gegevens uit de ziekenhuizen. We konden niet zien wat de huisartsen deden. Het zou jammer zijn om de barometer niet te gebruiken, want het is een manier om hun werk te objectiveren!"
Zo kun je bovendien een toename van het aantal raadplegingen voor ademhalingsproblemen identificeren bij huisartsen - wat zich over het algemeen vertaalt in een groeiend aantal ziekenhuisopnames twee weken later. Dat zal bijdragen tot een betere kijk op de verspreiding van het coronavirus, legde Robrecht De Schreye, wetenschapper van Sciensano, eerder al uit aan het agentschap Belga.

Sciensano is van plan om wekelijks een rapport op te stellen.

Tot slot is het algemeen bekend dat editie 1 beter heeft gewerkt in Vlaanderen. Zonder ons te vertellen welke participatiegraad ze nastreeft, wijst Bénédicte Vos erop dat het belangrijk is om voldoende Waalse en Brusselse huisartsen te hebben om het onderzoek representatief te maken. "We zullen deze keer actiever zijn als we een onevenwicht opmerken."
(*) datavisualisatieplatform van het Healthdata.be project, gefinancierd door het Riziv.

> Lees ook: barometer belicht huisartsen in de crisis

> Lees ook: medicomut integreert barometer in praktijkpremie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.