Frankrijk wil terugbetaling voorschriften stopzetten van gedecoventioneerde artsen

Het Franse ziekenfonds stelt voor om te stoppen met het vergoeden van voorschriften van gedecoventioneerde artsen. In hun bijdrage aan de begroting van de sociale zekerheid voor 2025 zet het Caisse nationale de l'assurance maladie (CNAM) druk op zelfstandige artsen die vrije tarieven aanrekenen. Het ziekenfonds stelt voor om hen te straffen door de terugbetaling van al hun voorschriften stop te zetten (geneesmiddelen, beeldvorming, biologie, enz.).

Het tekort van de Franse ziekteverzekering zal in 2024 naar verwachting 11,4 miljard euro bedragen en het wordt steeds waarschijnlijker dat dit tekort de komende jaren boven de 10 miljard euro zal blijven. In een poging om de kosten onder controle te houden, doet de Caisse Nationale de l'Assurance Maladie (CNAM) elk jaar voorstellen voor besparingen die moeten worden opgenomen in de wet voor de financiering van de sociale zekerheid. Die voor 2025 wordt momenteel voorbereid door het ministerie van Volksgezondheid om voor 1 oktober te worden ingediend bij de Nationale Vergadering.

Geplande maatregelen om het tekort terug te dringen
In een rapport met de titel "Kosten en inkomsten" doet de CNAM een explosief voorstel: het niet langer vergoeden van voorschriften die zijn uitgeschreven door zelfstandige artsen die gedeconventioneerd zijn. Het Franse ziekenfonds stelt voor om deze artsen te straffen door de terugbetaling van al hun voorschriften stop te zetten (geneesmiddelen, beeldvorming, biologie, enz.). Momenteel zijn er 575 huisartsen en 215 specialisten (degenen die nooit geconventioneerd aren niet meegerekend) die in sector 3 werken in plaats van in sector 1 ("geconventioneerd zonder extra kosten") of sector 2 ("geconventioneerd met extra kosten"). Tientallen miljoenen euro's zouden kunnen worden bespaard, ook al is het doel meer om de toegang tot zorg te bevorderen.
Als dit voorstel wordt aangenomen, zou het kunnen leiden tot een daling van het aantal artsen zonder praktijkvergunning. Patiënten die geen vergoeding meer krijgen voor voorschriften zouden zich kunnen wenden tot geconventioneerde artsen, zelfs in gebieden waar een tekort aan artsen is. Deze extra druk zou ook zelfstandige artsen kunnen ontmoedigen om in de toekomst voor een opt-out te kiezen.

De reactie van de vakbond
Dr. Jérôme Marty, voorzitter van de Union française pour une médecine libre (UFML), veroordeelt het voorstel van de ziekteverzekering. "We zullen de CNAM voor de rechter dagen als deze maatregel wordt doorgevoerd", zegt hij stellig. Volgens hem kan deze maatregel dramatische gevolgen hebben voor patiënten en voor de vrijheid van artsen om hun beroep uit te oefenen.

Andere besparingen
Op het gebied van "efficiëntie en relevantie", het traditionele besparingsoverzicht voor de zorgverzekeringsbranche, wordt dit jaar gestreefd naar €1,56 miljard. CNAM voorspelt iets meer dan 1 miljard euro aan besparingen op het verbeteren van de efficiëntie en relevantie van de zorg, waaronder 425 miljoen euro op geneesmiddelen; 80 miljoen euro aan besparingen worden voorspeld op het beheer van chronische ziekten en 420 miljoen euro op controles en de strijd tegen fraude en misbruik.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    16 juli 2024

    Andere mogelijkheid : laat U geen oor aannaaien maar laat er 1 afschieten !

  • Jp SANSEN

    15 juli 2024

    Wel, ikzelf stel dit reeds vele jaren voor. Een (tand-)arts die zich niet kan vinden in ons sociaal systeem, moet ook niet onrechtstreeks/rechtstreeks genieten van een 'sociale' terugbetaling aan de patiënt door ditzelfde systeem. Men kan NIET van twee walletjes eten, hé. MVG.

  • Marc DE MEULEMEESTER

    15 juli 2024

    Klacht indienen bij het Centrum voor Gelijkheid van kansen bij Jozef Dewitte van Zwevegem !