Parlement Franse Gemeenschap bezegelt toelatingsproef voor geneeskunde

Het Parlement van de Franse Gemeenschap heeft woensdagavond het ontwerpdecreet goedgekeurd dat vanaf volgend jaar een toelatingsproef instelt voor wie studies geneeskunde of tandheelkunde wil aanvatten.

De toelatingsproef vervangt het ingangsexamen dat sinds 2017 georganiseerd werd. Voortaan worden slechts een vooraf vastgelegd aantal studenten - de best geklasseerden - toegelaten tot de geneeskundefaculteit. In het huidige systeem kon iedereen die geslaagd was aan de studie geneeskunde of tandheelkunde beginnen.

De nieuwe regeling is het gevolg van het 'historische' akkoord dat de federale en Franse Gemeenschapsregering begin dit jaar sloten over het aantal Riziv-nummers voor Franstalige artsen, dat wordt opgetrokken van 505 naar 744 in 2028. In ruil voor het optrekken van de quota om beter rekening te houden met de nood aan artsen op het terrein, ging de Franse gemeenschap akkoord met een toelatingsproef zoals die reeds bestaat in Vlaanderen.

De toelatingsproef komt er in de tweede helft van de maand augustus en zal grotendeels geïnspireerd zijn op het huidige ingangsexamen. De proef peilt naar de kennis van de kandidaten over 8 onderwerpen uit zowel de humane als exacte wetenschappen.

Het decreet legt ook de berekeningsformule vast die zal bepalen hoeveel studenten aan de studie mogen beginnen. Het aantal studenten dat volgend academiejaar de studies geneeskunde of tandheelkunden mag aanvatten, zal nog bepaald worden "op basis van interfederaal overleg", deelde minister Valérie Glatigny (MR) mee. De kwestie wordt aangesneden tijdens de volgende interministeriële conferentie volksgezondheid, aangevuld met de ministers bevoegd voor hoger onderwijs.

Het ontwerpdecreet is woensdagavond in plenaire zitting goedgekeurd door de meerderheidspartijen PS, MR en Ecolo. Oppositiepartijen PTB, Les Engagés en DéFI stemden tegen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.