De barbecue op de rooster gelegd…

Gegrild, gerookt of gebarbecued vlees is een van de voornaamste bronnen van kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) en kan het risico op borstkanker verhogen. Tot nu toe had geen enkele studie echter onderzoek gedaan naar de impact van deze bron van PAK op de overlevingskansen nadat borstkanker werd gediagnosticeerd.

Recent werd een studie hierover gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Journal of the National Cancer Institute (JNCI). Een team Noord-Amerikaanse onderzoekers volgde bijna 18 jaar lang de voedings­gewoonten van 1.508 Amerikaanse vrouwen bij wie in 1996 borstkanker was vastgesteld. Ze focusten daarbij specifiek op de consumptie van gegrild en gebarbecued runds-, varkens- en lamsvlees.

Tegen het einde van het onderzoek waren 597 vrouwen overleden. Bij ongeveer 40% van hen (237) was borstkanker de directe doodsoorzaak. Uit het onderzoek bleek dat deze vrouwen bij een hoge consumptie van gegrild en gebarbecued vlees 23% meer kans hadden om te overlijden aan hun borstkanker, tegenover 17% voor een andere doodsoorzaak.

In vergelijking met vrouwen die weinig vlees aten voor en na hun diagnose lag het overlijdens­risico 31% hoger bij vrouwen die gegrild en gebarbecued vlees bleven eten. We wisten al dat het eten van gebarbecued vlees het risico verhoogt om bepaalde vormen van kanker te ontwikkelen, waaronder borst- en darmkanker. Maar nu is duidelijk dat we daar ook mee moeten opletten nadat de diagnose is gesteld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.