Covidbarometer versie 2: u krijgt tussen 400 en 800 euro voor 6 maanden data-ingave (Sciensano)

De verfijnde versie van de "covid barometer voor de 1e lijn", gehercentraliseerd in hartje Sciensano, zit in een vergevorderd stadium. Hij kwam ter sprake op de medicomut maandag. Huisartsen (vrijwilligers) zouden 400 of 800 € kunnen krijgen, afhankelijk van hoe vaak ze een vragenlijst invullen die niet meer alleen op covid gericht is.

Het toezicht op het beheer van de covid-epidemie in de eerste lijn, versie 1, had in Vlaanderen meer tijd in beslag genomen. Nu, bijgesteld door Sciensano, zou de nieuwe editie - gebaseerd op het EMD- van oktober tot eind maart moeten lopen. Alle huisartsen zullen worden uitgenodigd om deel te nemen. "De overheid biedt 400 euro aan deelnemers die de vragenlijst 2 tot 4 keer per week invullen in deze periode van zes maanden, en 800 euro aan degenen die de vragenlijst meer dan 4 keer per week invullen", melden Reinier Hueting (Kartel) en Luc Herry (Bvas).

"Als er even was nagedacht over het opnemen van de barometer in de criteria voor de IT-premie, dan hebben we het nu eindelijk over een apart financieringscircuit. Als we ons voorstellen dat het 10 minuten per ingave van de data kost, dan komt dat neer op een uur/week voor 6, vermenigvuldigd met 26 weken - of €30 per uur...", berekent Luc Herry, die voorstelde om hiervoor een specifieke codificatie te voorzien, waardoor de taak voor de huisarts wordt vereenvoudigd. "2,5 miljoen is hiervoor begroot," voegt hij eraan toe, "rekening houdend met 75% van de huisartsen die in aanmerking zouden kunnen komen voor 800 euro, en 25% voor 400 euro.

"Eindelijk begrijpt de overheid de waarde van het toezicht op bepaalde indicatoren in de frontlinie. Er was een covid-epidemie nodig om een instrument te ontwikkelen dat buiten een crisiscontext waardevol kan zijn", reageert Paul De Munck, voorzitter van de GBO/Kartel. De reikwijdte van de vragenlijst is ook verbreed ten opzichte van versie 1: "Nu zal er geen onduidelijkheid meer moeten bestaan over wat wordt bedoeld met acute infecties van de bovenste luchtwegen en andere virusziekten, die net als de griep in de barometer verschijnen naast 'verdachte covid' en 'bevestigde covid'."

Nog verfijning

De GBO zal aandacht blijven besteden aan de manier waarop de deelnemers feedback krijgen, nadat ze tijdens editie 1 een ontoereikende terugkoppeling naar de kringen aan de kaak hebben gesteld. In ieder geval riep de presentatie van Sciensano in de medicomut feedback uit de praktijk op, als een aansporing tot kwaliteitsverbetering. De gegevensverzameling wordt beschreven als halfautomatisch (registratie van raadplegingen via het EMD, kopie van 6 cijfers in een eForm en verzending).

Het systeem moet nog worden aangepast, en zal opnieuw worden besproken op de medicomut op 28 september. "Bedoeling is dat de gegevens ingestuurd worden per praktijk, maar de vergoeding betaald wordt per arts", besluit Reinier Hueting.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.