Naar aanleiding van de strenge bezuinigingen in de zorgsector (met roofbouw op de indexmassa), werd in syndicale kringen het opzeggen van de conventie overwogen. De deadline hiervoor was gisteren, 14 december. Het ASGB heeft zichzelf wat bedenktijd gegund, maar uiteindelijk besloten zijn leden niet tot deconventioneren aan te sporen.
Van de 903 miljoen euro die voor de begroting van 2017 worden bezuinigd op de gezondheidszorg, moeten de artsen, “tegen alle afspraken in”, aldus het ASGB, 213 miljoen inleveren. De indexering is voor 2/3 ingehouden. “Eerlijk gezegd kunnen wij een collega die naar aanleiding daarvan voor zichzelf beslist heeft te deconventioneren, goed begrijpen”, zegt het ASGB in zijn communiqué. Toch heeft het syndicaat de voorkeur aan de handhaving van de tariefzekerheid voor de patiënten. Dat is de conclusie van overleg met Kartel-partners GBO en MoDeS.
De beslissing komt niet zonder een aantal kanttekeningen. Het inhouden van 2/3 van de index is volgens ASGB “puur bedrog”. Bij de onderhandelingen van het medicomut-akkoord 2016-2017 was afgesproken dat er geen bijkomende besparingsmaatregelen zouden genomen worden.
In het verleden kon men de indexmassa gebruiken om nieuwe initiatieven te financieren. Het bedrag van de indexmassa werd immers niet lineair toegepast, maar aangewend om herijkingen door te voeren.
Het Kartel wenst het medicomut-overleg in de toekomst te handhaven, maar stelt een aantal voorwaarden:
- Het is ondenkbaar om ooit nog onderhandelingen aan te vatten voor een akkoord met een looptijd langer dan een jaar;
- En zonder dat ruim op voorhand de garanties zijn besproken en vastgelegd, waardoor een akkoord van rechtswege stopt bij het niet naleven van de afspraken.
Verder benadrukt het syndicaat dat de tariefzekerheid van de patiënt momenteel te danken is aan de verantwoordelijkheidszin van de artsen. En dat die tariefzekerheid overeind blijft ondanks het beleid van minister De Block. Het Kartel plant acties om dat in de komende tijd aan de bevolking duidelijk te maken.