AADM en Kartel/ASGB voor samenwerking huisarts-huisapotheker bij vaccinatie

Beide organisaties pleiten sterk voor de mogelijkheid van een gedifferentieerde aanpak omdat de zorgverleners op het terrein het best weten hoe men lokaal de hoogste vaccinatiegraad kan bereiken. De aanpassing van de Wet Uitvoering Gezonheidszorgberoepen kan wel enkel als men respecteert dat medische handelingen toebehoren aan houders van het wettelijk diploma van arts en voor zover men de globale vaccinatiegraad wil verhogen. Bvas geeft in extremis tegengas met een open brief aan de premier en minister Vandenbroucke (zie onderaan artikel).

Het Kartel en AADM zijn in de eerste plaats voorstander van een sterke eerste lijn en een organisatie van de gezondheidszorg op basis van het subsidiariteitsbeginsel. In de eerstelijnszorg zijn verschillende tandems van essentieel belang. Denk aan die tussen huisartsen en verpleegkundigen in het kader van de thuiszorg, maar zeker en vast ook aan de tandem tussen huisartsen en huisapothekers.

De voorbije maanden hebben deze zorgverleners getoond dat door een goede samenwerking, exceptionele zaken kunnen gerealiseerd worden. Het succes van de vaccinatiecentra waarin op korte tijd een groot deel van de bevolking gevaccineerd is geworden, was alleen maar mogelijk door de intensieve samenwerking van huisartsen, verpleegkundigen en apothekers. Wij willen deze versterkte samenwerking graag de komende jaren verder uitbouwen, heet het. Bedoeling: iedere zorgverlener zijn kerncompetenties het meest tot uiting laten komen in het belang van de zorg voor de patiënt.

"Wij pleiten hierbij ook sterk voor de mogelijkheid van een gedifferentieerde aanpak omdat de zorgverleners op het terrein het best weten hoe men lokaal de hoogste vaccinatiegraad kan bereiken. Voor zover, eventueel afhankelijk van de regio, een betere samenwerking tussen huisartsen, verpleegkundigen en apothekers een aanpassing van de Wet op de Gezondheidszorgberoepen van 10 mei 2015 zou vereisen, zijn wij zeker bereid om daar mee over te na te denken. Waarbij men weliswaar rekening moet houden met het feit dat medische handelingen enkel kunnen worden verricht door houders van het wettelijk diploma van arts en voor zover de aanpassing het doel heeft om de globale vaccinatiegraad te verhogen."

Met de boostervaccinatie die op dreef komt, moeten we inzetten op de bestaande goed functionerende structuren (vaccinatiecentra en huisartsenpraktijken), eerder dan nu allerlei zijpaadjes te organiseren die tot verwarring gaan leiden bij de burgers en de boostervaccinatiecampagne gaat bemoeilijken, aldus de twee organisaties.

'Samenwerking versterken tegen korporatistische reflex in'

"Het voorontwerp van wet heeft tot nu toe enkel tot gevolg gehad dat de corporatistische reflex bij verschillende beroepsgroepen is aangewakkerd eerder dan de samenwerking te versterken. Wij kunnen deze gang van zaken alleen maar betreuren. Wij staan voor samenwerking, werken vanuit een gemeenschappelijke visie met als doel de zorg voor de patiënt en de maatschappij te verbeteren", besluiten de beide syndicale verenigingen. En daarom nodigen ze de beroepsverenigingen van apothekers en thuisverpleegkundigen uit om een gemeenschappelijk verhaal te schrijven met als doel de vaccinatiegraad in België te verhogen. 

Vaccinatie door apothekers? Open brief Bvas

Bvas dringt er bij premier De Croo en minister Vandenbroucke op aan om hun plan op te bergen.
Het syndicaaat vraagt om het voorontwerp van wet dat apothekers machtigt om te vaccineren tegen Covid-19, in te trekken. "Het zijn de apothekers die zich korporatistisch opstellen, niet de artsen", luidt het. Bvas stelt overigens vast dat als artsen in hun praktijk vaccinaties toedienen, ze dit niet mogen factureren tenzij de raadpleging gepland werd om een andere reden.

De besprekingen over het betwiste voorontwerp van wet[1] zijn reeds ver gevorderd. Voor Bvas is het duidelijk dat dit initiatief vooral is ingegeven door een corporatistische reflex van de apothekerslobby. Die is bezorgd over het inkomen van de apothekers dat onder druk staat door de komst van online- en ketenfarmacie.

In de open brief wijst Bvas op het rapport van Sirius Insight, een adviesbureau dat jaarlijks een doorlichting maakt van de apothekersmarkt. Uit het rapport van 2021 bleek dat 41% van de Belgische officina-apotheken een “laag klantenpotentieel” heeft. Wie beweert dat de artsen zich in dit dossier korporatistisch opstellen, vergist zich dus.

Voor Bvas zijn medische en farmaceutische zorg complementair. "We zijn gehecht aan een goede samenwerking met apothekers en verpleegkundigen maar dit wettelijk initiatief riskeert die vlotte samenwerking te hypothekeren. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de vaccinatiegraad tegen Covid-19 zou stijgen als apothekers mee worden ingeschakeld."

"Samenwerking met één pennentrek naar rijk der duisternis"

"Als de huisarts zijn patiënt niet kan overtuigen van de meerwaarde van vaccinatie, dan zal de apotheker daar zeker niet in slagen, staat er in de open brief. “De zeer goede verstandhouding tussen apothekers en artsen die de laatste jaren met recht en rede is uitgegroeid tot een volwaardig fellowship wordt met één pennentrek naar het rijk der duisternis gekatapulteerd.”

"Erger nog, een arts die in zijn praktijk patiënten op raadpleging ontvangt om te vaccineren tegen Covid-19 mag dit niet factureren. We citeren de website van het Riziv:
·
“Als de vaccinatie tegen covid-19 gebeurt tijdens een raadpleging in de spreekkamer van de arts die werd gepland om een andere reden (bv. griepvaccinatie, regelmatige controle bij chronische patiënten, …) kan de arts de raadpleging aanrekenen.”
 
“Gebruik hiervoor de gebruikelijke nomenclatuurcode voor een raadpleging. U kunt een anti-Covid vaccinatie niet factureren zoals een vaccinatie georganiseerd in een vaccinatiecentrum, mobiel team of zorginstelling. Wil uw patiënt zich laten vaccineren tegen Covid-19 zonder verdere reden voor raadpleging, verwijs dan door naar een vaccinatiecentrum in de buurt.”

Irrationeel

"Als artsen geen raadpleging mogen aanrekenen als ze alleen een patiënt tegen Covid-19 vaccineren terwijl apothekers de vaccinatie wel mogen aanrekenen, komen we in een volstrekt irrationele en ongezonde regeling terecht. Dit is de wereld op zijn kop", aldus de Bvas die vraagt om het voorontwerp van wet per direct in te trekken.

[1] Voorontwerp van wet houdende de vaccinatie en de toediening, door apothekers die hun beroep uitoefenen in voor het publiek opengestelde apotheken, van vaccins vergund voor de profylaxe van Covid-19 en het afnemen, uitvoeren en interpreteren van snelle antigeentesten.
> De hoofdlijnen van de open brief leest u hier

> Administratie voor de huisarts, geneeskunde voor de apotheker (Bvas)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.