Begrotingsakkoord - "Ik hoef besparingen niet te verantwoorden" (Vandenbroucke)

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft gisteren op La Première (RTBF, radio) de beslissingen van het begrotingsconclaaf verdedigd op het vlak van de financiering van de gezondheidszorg. De oppositie aarzelde niet om de neerwaartse bijstelling van de groeinorm van de begroting te bekritiseren: die zakt in 2024 naar slechts 2%, in plaats van de geplande 2,5%.

Deze groeinorm moet voorzien in de groeiende behoeften van de bevolking (vergrijzing, enz.). Een andere 'irritante vaststelling' is dat sommige budget-enveloppes onderbesteed worden  door te spelen met de tijd tussen de vastlegging van de bedragen en de daadwerkelijke uitbetaling.

De socialistische minister weigert echter de term "besparingen" te gebruiken. 

"Ik hoef besparingen niet te verantwoorden, want we blijven massaal investeren in de gezondheidszorg", zei hij op de RTBf. Zelfs met een verlaagde groeinorm voor 2024 "zullen we innoveren, maatregelen nemen om de zorgtoegankelijkheid te verbeteren, zorgprofessionals helpen, enz." De 2% voor 2024 komt volgens hem overeen met "670 miljoen extra, bovenop de index" voor dat jaar. "Hierdoor kunnen nieuwe initiatieven worden genomen," zei hij. 

Voor Le Soir en L'Echo is de secretaris-generaal van het socialistische ziekenfonds Solidaris een andere mening toegedaan. "Er zal in 2024 worden bezuinigd, wat men ook zegt", aldus Jean-Pascal Labille in L'Echo. "Minstens 300 miljoen besparingen. Met een norm van 2,5% in 2023 is het al moeilijk om een marge van 190 miljoen te vinden voor enkele nieuwe initiatieven, zoals de herwaardering van geconventioneerde artsen. Deze mogelijkheid zal in 2024 sterk worden beperkt."

Zoals hij de vorige dagen al had verklaard, onderstreept de minister dat er naast deze Rizivbegroting, die hij volgende week zal bespreken, onder meer "een herfinanciering komt van de dringende medische hulp (...) die begin 2025 162 miljoen euro zal opleveren".

> "Geen uitbreiding NIP-test" (Vandenbroucke)

> Contractbreuk door medische overmacht: werkgever moet 1.800 euro betalen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Frank Comhaire

    13 oktober 2022

    het is natuurlijk nooit genoeg, voor niemand. Er kan nog heel wat worden gewonnen door te snoeien in de overbodige administratie en de "overhead"-kosten. Vaak wordt het beschikbare geld nog steeds niet optimaal besteed, ten dienste van de zorg voor patiënten!

  • René VIJGEN

    13 oktober 2022

    God De Vader hoeft nooit iets te verantwoorden!