Al 31 aanvallen op gezondheidsfaciliteiten, zegt WHO

Sinds het begin van de inval in Oekraïne zijn al 31 aanvallen op gezondheidsfaciliteiten gemeld via het surveillancesysteem van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat meldt de WHO in een gemeenschappelijke verklaring met Unicef en het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNPFA). De VN-organisaties roepen op tot een onmiddellijke stopzetting van aanvallen op de gezondheidszorg in Oekraïne.

De aanvallen werden gemeld via het surveillancesysteem voor aanvallen tegen gezondheidsfaciliteit van de WHO (Surveillance Systems for Attacks on Health Care (SSA)). Volgens de meldingen, die door de WHO zijn geverifieerd, werden 24 faciliteiten beschadigd of vernield en werden er in vijf gevallen ambulances beschadigd of vernield. Bij de aanvallen vielen ook al 12 doden en 34 gewonden. De W HO zegt verdere berichten te verifiëren, aangezien er nog steeds aanvallen plaatsvinden ondanks de oproepen om het geweld te stoppen.

"Aanvallen op de gezondheidszorg en zorgverleners hebben een directe impact op de mogelijkheid van mensen om toegang te krijgen tot essentiële gezondheidsdiensten, vooral voor vrouwen, kinderen en andere kwetsbare groepen. We hebben al gezien dat de gezondheidsnoden van zwangere vrouwen, jonge moeders, kleine kinderen en ouderen mensen binnen Oekraïne aan het stijgen zijn, terwijl de toegang tot diensten erg gelimiteerd wordt door het geweld", aldus de VN-organisaties. Zo wijzen ze erop dat sinds het begin van de oorlog al 4.300 kinderen geboren zijn en dat 80.000 Oekraïense vrouwen binnen de drie maanden zullen bevallen. "De voorraden van zuurstof en medisch materiaal, dat ook gebruikt wordt voor het behandelen van zwangerschapscomplicaties, zijn gevaarli jk laag."

De organisaties stellen dan ook dat gezondheidsfaciliteiten beschermd moeten worden tegen geweld en dat de aanvallen moeten stoppen. Ze roepen ook op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, zodat mensen ongehinderd toegang kunnen krijgen tot humanitaire hulp. "Een vreedzame oplossing voor de oorlog in Oekraïne is mogelijk", besluiten ze.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.