Artsen Zonder Grenzen moet Rusland na 32 jaar verlaten

Artsen Zonder Grenzen (AZG) zal Rusland verlaten na 32 jaar in het land actief te zijn geweest. Dat heeft de ngo bekendgemaakt nadat Moskou besliste om Artsen Zonder Grenzen van de lijst van goedgekeurde buitenlandse organisaties te schrappen.

Artsen Zonder Grenzen is de laatste in een reeks van door het Westen gefinancierde liefdadigheidsinstellingen, mensenrechtengroepen en niet-gouvernementele organisaties die hun activiteiten in Rusland hebben opgeschort sinds de Russische invasie in Oekraïne.

De organisatie legde maandagavond in een verklaring uit dat ze vorige maand een brief had ontvangen van het ministerie van Justitie, waarin ze werd geschrapt uit het register van buitenlandse ngo's in Rusland. 

Dat besluit gold voor de Nederlandse tak van Artsen Zonder Grenzen in Rusland, de enige die actief was in het land. Daarmee komt een einde aan de activiteiten van de ngo in het land. 

"Om aan dit besluit te voldoen, hebben we onze activiteiten in het land moeten sluiten en de contracten van onze medewerkers moeten beëindigen", zegt woordvoerster Maria Borsjeva.

Er is nog wel een "bijkantoor" dat zich bezighoudt met niet-operationele activiteiten in Rusland, voegde ze eraan toe.

Vorig jaar verklaarde Rusland de ngo's Greenpeace, Transparency International en WWF "ongewenst" en verbood hen effectief om in het land actief te zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.