Een team van onderzoekers van de KU Leuven en VIB heeft specifieke remmers geïdentificeerd die het verlies van zenuwcellen zouden kunnen voorkomen bij de ziekte van Alzheimer in muizen. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine, zo is donderdag bekendgemaakt. De bevindingen openen nieuwe mogelijkheden in de zoektocht naar therapieën die de opstapeling van hersenbeschadiging bij de ziekte van Alzheimer kunnen stoppen of voorkomen.
De ziekte van Alzheimer is de oorzaak van 60 tot 70 procent van alle gevallen van dementie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijden er wereldwijd ongeveer 55 miljoen mensen aan dementie, in België gaat het om naar schatting 220.000 mensen.
Alzheimer wordt gekenmerkt door de opstapeling van amyloïde-bèta-plaques en samengeklitte tau-eiwitten in de hersenen. Door de opstapeling wordt de celcommunicatie verstoord en sterven zenuwcellen af. Dit enorme celverlies gaat gepaard met het verlies aan cognitieve vaardigheden en geheugenverlies waarvoor de aandoening bekendstaat.
Een nieuw onderzoek van onder meer professor Bart De Strooper (VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek) heeft bekeken hoe het verlies van zenuwcellen voorkomen kan worden met behulp van specifieke remmers. Ze keken daarvoor naar muismodellen, en bouwden voort op onderzoek dat ze vorig jaar gedaan hadden.
Vorig jaar brachten de onderzoekers bepaalde triggers in kaart die zorgden voor de zogenaamde necroptose in cellen. Necroptose is het proces van opeenvolgende biochemische reacties in cellen, waardoor zenuwcellen afsterven. Om dit proces, en hoe het kan worden gestopt, beter te begrijpen, heeft het team nu de rol van necroptose in verschillende muismodellen voor de ziekte van Alzheimer verder onderzocht.
Ze ontdekten dat necroptose werd geactiveerd in de muismodellen met tau-kliten, maar niet in muismodellen die alleen amyloïde plaques vertonen. De resultaten suggereren dat er een ziektegerelateerde, vertraagde vorm van necroptose bestaat, die wordt geactiveerd door een specifieke vorm van tau.