21st Annual Meeting of the BSTH (Belgian Society for Thrombosis and Haemostasis), La Hulpe, november 2013 Met de komst van dabigatran, sinds augustus 2012, en vervolgens rivaroxaban en apixaban, en weldra de terbeschikkingstelling van edoxaban, is het anticoagulatielandschap grondig gewijzigd. Vergeleken met vitamine K-antagonisten, maken NOAC’s het mogelijk om ischemische en trombo-embolische cerebrovasculaire accidenten te verminderen. Dat voordeel vertaalt zich ook in een lagere incidentie van ernstige bloedingen, vooral intracraniale bloedingen, en een afname van de mortaliteit. Kunnen we een onderscheid maken tussen de verschillende NOAC’s? Als we bovendien een keuze moeten maken, welke NOAC nemen we dan? Deze moeilijke vragen werden voorzien van EBM-gestaafde antwoorden door prof. Hein Heidbuchel, coördinator van de praktische gids voor het gebruik van de nieuwe anticoagulantia, opgesteld door de European Heart Rhythm Association en de ESC (1). Published ahead of print.
Naar een gesprek met prof. Renaud Louis, Diensthoofd, Pneumologie-Allergologie, CHU de Liège, ULg Prof. Renaud Louis schetst voor ons enkele belangrijke evoluties in de pneumologie. Vooral in het domein van de astma en COPD werden er enkele belangrijke doorbraken gerealiseerd. Published ahead of print.
Daclatasvir, het eerste, volledig oraal in te nemen experimenteel regime zonder ribavirine in de EU voor gebruik bij nog niet eerder behandelde patiënten met genotype 1, 2 en 3 en patiënten bij wie de behandeling met een proteaseremmer heeft gefaald.
Bariatrische heelkunde heeft duidelijk aangetoond positieve gevolgen te hebben op cardiovasculaire aandoeningen en op de totale mortaliteit van patiënten met diabetes type 2. Verschillende studies geven aan dat de metabole effecten op lange termijn blijven doorwerken. Zweedse onderzoekers wilden toch nagaan of bariatrische chirurgie een invloed heeft op de incidentie van colorectale kankers.
Tijdens de recentste Infectious Disease Week in San Francisco stelden Amerikaanse onderzoekers de resultaten voor van een haalbaarheidsstudie die aantoonde dat een nieuw vaccin, gericht tegen de 2 belangrijkste stammen van het norovirus, het mogelijk maakt om de voor deze frequente gastro-enteritis zo typerende symptomen – misselijkheid, braken en diarree – significant en met meer dan 50% te verminderen.
Het Engelse medische tijdschrift Heart publiceerde onlangs de resultaten van een observationele en dus niet-gerandomiseerde studie, die werd uitgevoerd in de loop van drie opeenvolgende winterperiodes (2008-2010). De studie wees uit dat het griepvaccin het risico op infarct vermindert met 33% bij +65-jarigen en met 45% bij patiënten van 40 tot 64 jaar.
Een zorgtraject organiseert de behandeling en de follow-up van een patiënt met een chronische ziekte. Momenteel bestaat er een dergelijk traject voor twee ziektes: type 2-diabetes en chronische nierinsufficiëntie...
Op 12 november leverde de planningscommissie voor het medisch aanbod een door de Vlaamse universiteiten fel gecontesteerd advies af dat de contingentering opheft voor huisartsgeneeskunde en vier knelpuntspecialismen...
De Vlaamse universiteiten en artsenorganisaties zijn deze week een grootschalige protestactie begonnen tegen het ontwerp van Koninklijk Besluit waardoor enkele medische knelpuntdisciplines – onder meer de huisartsgeneeskunde – ongelimiteerd toegankelijk worden. Het behoud van de contingentering is een daad van goed bestuur, vinden ze. Een online petitie met medewerking van Medi-Sfeer zet de actie kracht bij.
Stoppen met roken, gewicht verliezen, terug aan sport doen, meer evenwicht eten… goede voornemens die – al dan niet bij het begin van het nieuwe jaar – zelden van lange duur zijn. Na gemiddeld vijf weken hebben de meeste mensen hun goede voornemens al laten varen, ontmoedigd door de moeite die ze hen kosten. Dit motiveerde de Belgische Cardiologische Liga om met de steun van Bayer Healthcare de CardioPass te ontwikkelen. Deze smartphoneapplicatie is bedoeld om de Belg te helpen bij het volhouden van zijn goede voornemens op cardiovasculair vlak...
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?