Woonzorgcentra en centra voor kortverblijf mogen breder rekruteren

Woonzorgcentra en centra voor kortverblijf kunnen voortaan ook Vlaamse financiering krijgen voor de aanwerving van medewerkers met een achtergrond buiten de klassieke zorgberoepen. Het gaat om onder meer filosofen, muziektherapeuten, masters in de lichamelijke opvoeding, masters in drama of dans en logistieke medewerkers in de zorg. De Vlaamse regering heeft vrijdag een reeks maatregelen goedgekeurd die dit mogelijk maakt, kondigt vervangend Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Benjamin Dalle maandag aan.

"Tot nu toe bakende de regelgeving eng af welke zorgdiploma's konden meetellen voor financiering. We verbreden dit nu en creëren ademruimte binnen de zorgteams. Nieuwe collega's met andere expertises en competenties komen ter versterking en kunnen een belangri jke bijdrage leveren in het welbevinden van de bewoners. Zo kunnen logistieke medewerkers aangesteld worden die tegelijk ook taken uit handen nemen van de verpleegkundigen en zorgkundigen zodat die zich kunnen focussen op de zorg", licht Dalle toe. 

Daarnaast kunnen woonzorgcentra ook tijdelijk zelfstandige verpleegkundigen of verpleegkundigen verbonden aan een andere zorgvoorziening in dienst nemen.

Heel wat woonzorgcentra en centra voor kortverblijf zijn op zoek naar extra personeel. De werkdruk ligt hoog door het tekort aan personeel en de impact van COVID-19. In september waren er 3.520 openstaande vacatures voor verpleegkundigen en zorgkundigen in Vlaanderen. Woonzorgcentra kunnen tot 15 procent bijkomend personeel aanwerven boven op de vaste personeelsnormen. Die medewerkers kunnen huishoudelijke en ondersteunende taken overnemen. De mogelijkheid om logistieke medewerkers aan te werven wordt nu verankerd. 

Naast de meer klassieke paramedische beroepen zoals kinesist, logopedist, diëtist, ergotherapeut of psychologen kunnen er nu nog meer diploma's meetellen in de basisfinanciering. Het gaat over een verbreding ter versterking van zorgkundigen, verpleegkundigen en paramedici. Zo kunnen woonzorgcentra bijvoorbeeld filosofen en theologen in de palliatieve zorg aanwerven. Of kiezen voor de meerwaarde van muziektherapie bij bewoners met depressieve gevoelens. Of de inzet van podologen in de voetzorg enz.   

Tot midden volgend jaar mogen woonzorgcentra tijdelijk zelfstandige verpleegkundigen of verpleegkundigen verbonden aan een andere zorgvoorziening in dienst nemen. Dat geldt ook voor zelfstandige en interim-zorgkundigen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.