Huisarts krijgt 18 maanden cel met uitstel voor aanranding van twee patiëntes

Een 78-jarige man uit Torhout is door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf met uitstel voor aantasting van de seksuele integriteit. De arts ontkende tevergeefs dat hij twee patiëntes betastte. Het openbaar ministerie had de internering gevorderd.

De bal ging aan het rollen toen een jonge vrouw in februari 2023 naar de politie stapte. Tijdens het onderzoek kwam een andere vrouw met een gelijkaardig verhaal op de proppen. De slachtoffers verklaarden dat de arts hen tijdens een consultatie ongewenst had aangeraakt. De beklaagde zou ook ongepaste opmerkingen hebben gemaakt. Zo vroeg hij aan een slachtoffer met hoeveel mannen ze al tegelijk naar bed was geweest. Met zijn kruis wreef hij ook tegen haar achterwerk.

Tijdens het onderzoek kwam de gerechtspsychiater tot de conclusie dat M.G. ontoerekeningsvatbaar is. Het parket vorderde daarom de internering, maar daar ging de raadkamer niet op in. Op de zitting vroeg procureur Fien Maddens aan de rechtbank echter opnieuw om de internering te bevelen. Ondergeschikt stelde het OM een jaar cel voor, deels met uitstel.

De verdediging legde uit dat de beklaagde door vriendschapsfraude liefst 1,3 miljoen euro verloor aan een oplichtersbende. Toen een patiënte vertelde dat haar dochter voor justitie werkte, ontspon zich volgens de dokter een emotioneel privégesprek. "Daarom heeft hij gevraagd of hij haar een knuffel mocht geven", aldus meester Morgane Werniers. 

Ook bij het andere slachtoffer was er volgens G. geen sprake van seksuele handelingen. De beklaagde moest onderzoeken of de jonge vrouw medisch geschikt was om te motorcrossen. Tijdens de fietsproef zou de borst van het slachtoffer volgens de verdediging per ongeluk uit haar sportbeha gevallen zijn. Door de Orde der artsen werd de beklaagde enkel voor de seksueel getinte opmerkingen twee weken geschorst. Ondergeschikt benadrukte meester Luc Arnou dat een internering absoluut niet aan de orde was. "Hij is misschien naïef en beïnvloedbaar, maar geen zieke mens die we moeten opsluiten."

Ten slotte wees de beklaagde zelf op de financiële, emotionele en sociale gevolgen van zijn periode in de gevangenis. Daarnaast hield hij vol dat hij zijn taak steeds correct heeft uitgevoerd. "Ik kan mij onmogelijk verontschuldigen voor zaken die ik niet heb gedaan", klonk het in zijn laatste woord.

De rechtbank veroordeelde M.G. uiteindelijk tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan enkel de voorhechtenis effectief. Hij is ook vijf jaar zijn burgerrechten kwijt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.