België telde recordaantal van 526.507 langdurig zieken en invaliden in 2023

Eind 2023 telde ons land 526.507 langdurig zieken en invaliden: een record. Dat blijkt uit de nieuwe jaarcijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV), schrijft De Tijd vrijdag. Het gaat dan enkel om werknemers en zelfstandigen, ambtenaren zijn niet in de cijfers opgenomen.

Vorig jaar kwamen er ­bijna 5 procent langdurig zieken bij, terwijl de jaarlijkse toename in 2021 en 2022 telkens op zo'n 3 procent lag. De recordaantallen in combinatie met de indexering en overheidsmaatregelen die de uitkeringen ­verhoogden, leiden bovendien tot een ongezien bedrag aan tegemoetkomingen: meer dan 9 miljard euro, ruim een verdubbeling in vergelijking met tien jaar eerder. 

De groep vrouwelijke werknemers die langer dan een jaar thuisblijft, stijgt jaarlijks gemiddeld met 5 procent. Bij mannen gaat het om 2,7 procent. Dat heeft volgens het RIZIV te maken met het verhogen van de pensioenleeftijd voor vrouwen, de vergrijzing van de bevolking en nieuwe ziektebeelden. Bij die ziektebeelden vallen vooral de psychische stoornissen en gedragsstoornissen (37,5 procent) op.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Maurits Vandewoude

    23 december 2024

    De ambtenaren zijn er nog niet bij geteld. Dus het aantal "zieken" is dus nog veel hoger. Belgen lijken inderdaad een erg gedegenereerd volk.

  • Dirk DHOLLANDER

    23 december 2024

    Medische controle op arbeidsongeschiktheid was vroeger een hoeksteen van heb beleid. De supervisie daarover door het RIZIV was altijd al problematisch heb ik zelf kunnen vaststellen. Nu is de controle ook grotendeels nog afgebouwd, de verantwoordelijkheid erover van de adviserend artsen van de ziekenfondsen uitgehold. Uiteraard is controle op arbeidsongeschiktheden niet het enige wat oorzaak en absoluut niet de enige reden is van de toename en ook niet de enige oplossing die nodig is. En akkoord: met controle alleen zal je de bloeding niet stelpen. Maar het is wel het minst populaire luik ervan. De controle door de ziekenfondsen is sinds vele jaren meer en meer uitgehold en afgebouwd. Reeds vele jaren geleden is die afbouw begonnen. Medische controle op arbeidsongeschiktheden is grotendeels verdwenen uit de praktijk én uit de scope bij de meeste actoren die actief zijn in deze materie die liever optreden als zachte heelmeesters. En de arbeidsongeschikten die deeltijds aan het werk zijn? Dit is een goede maatregel maar leidt te weinig tot doorstromen met wegvallen van het statuut van invaliditeit met alle voordelen daaraan verbonden: voordelen voor werknemer, werkgever, ziekenfonds maar, keerzijde van deze medaille, ook veel kosten aan de maatschappij. Of heb ik het mis?

  • Marc DE MEULEMEESTER

    20 december 2024

    Belgium : 12 points !