Wereldwijde vaccinatiegraad bij kinderen stagneert in 2023 (WHO en Unicef)

Wereldwijd is de vaccinatiegraad bij kinderen in 2023 gestagneerd. Die ligt nog een stuk onder het niveau van 2019. Dat blijkt uit schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Ze zien wel enkele lichtpuntjes. Zo is de vaccinatiegraad in de Afrikaanse regio in 2023 licht gestegen tegenover het jaar voordien en stijgt het aantal meisjes dat is ingeënt tegen HPV.

Van alle kinderen wereldwijd kreeg 84 procent (108 miljoen kinderen) de drie doses van het vaccin tegen difterie, tetanus en pertussis (DTP). Dat is een belangrijke indicator voor de wereldwijde vaccinatiegraad. Dat aantal stagneert. Het aantal kinderen dat geen enkele dosis van het vaccin kreeg, steeg van 13,9 miljoen in 2022 naar 14,5 miljoen in 2023.

Verder blijkt dat de vaccinatiegraad tegen de mazelen is gestagneerd. Daardoor zijn bijna 35 miljoen kinderen niet of slechts gedeeltelijk beschermd tegen de dodelijke ziekte. In 2023 ontving wereldwijd slechts 83 procent van de kinderen hun eerste dosis van het mazelenvaccin, terwijl het aantal dat hun tweede dosis kreeg (74 procent) licht steeg ten opzichte van het jaar voordien. Om een uitbraak van de ziekte te voorkomen, is echter een vaccinatiegraad van 95 procent nodig.

De cijfers tonen aan dat de wereldwijd vaccinatiegraad niet veranderd is sinds 2022 en nog niet het niveau van 2019 bereikt, de periode voor de uitbraak van de coronapandemie.

Toch zien de WHO en Unicef ook hoopvolle signalen. Zo is het aantal vaccinaties bij kinderen in de Afrikaanse regio gestegen en is het aantal kinderen dat helemaal niet is gevaccineerd er in 2023 gedaald.

Nog blijkt dat wereldwijd het aantal vaccinaties tegen het humaan papillomavirus (HPV) bij meisjes sterk is gestegen. Zo kreeg 27 procent van de meisjes wereldwijd een eerste dosis van het vaccin, tegenover 20 procent in 2022.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.