Wereld MS-dag wil aandacht vestigen op vroegtijdige diagnose van ziekte

De Wereldfederatie voor Multiple Sclerose (MSIF) en de Belgische MS-liga willen de aandacht vestigen op een vroegtijdige diagnose van de ziekte. Daardoor kan de levenskwaliteit van de patiënten opmerkelijk verbeteren, klinkt het naar aanleiding van de Wereld MS-Dag op 30 mei.

Ondanks de aanzienlijke vooruitgang van de afgelopen tien jaar, blijft de laattijdige diagnose één van de grootste uitdagingen bij de behandeling van MS. Vooral in landen met een laag of gemiddeld inkomen is die uitdaging groot, omdat een diagnostelling gebeurt op basis van neurologische expertise en dure apparatuur, twee middelen die vaak ontbreken. 

Een vroegtijdige diagnose maakt het echter mogelijk om snel te starten met therapieën die de progressie van de ziekte kunnen vertragen en de invaliditeit op lange termijn kunnen verminderen. Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat een accurate en tijdige diagnose van MS de betrokken patiënten in staat stelt om een meer actieve rol te spelen in het beheren van hun gezondheid. Zo kunnen zij hun beslissingen beter overwegen en meer mogelijkheden tot zelfzorg inzetten, wat het gevoel van controle over hun gezondheid bevordert. 

Aangezien de eerste neurologische symptomen vaak niet specifiek of spectaculair zijn, is het aan de betrokkenen om de ongewone aard van de symptomen toe te lichten tijdens de raadpleging van hun huisarts. Tegelijkertijd is het de taak van de huisarts om verder door te vragen naar de aard en de frequentie van symptomen, klinkt het. 

Om het belang van het thema en MS in het algemeen in de kijker te zetten, voorzien de MS-Liga Vlaanderen en haar Waalse tegenhanger tussen 25 en 31 mei sensibiliseringsacties in een aantal steden in het land.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.