Waalse formatie - Onafhankelijke Ziekenfondsen blij met "veelbelovende engagementen" voor de gezondheid

De Onafhankelijke Ziekenfondsen zijn tevreden dat veel voorstellen die ze hadden geformuleerd, zijn opgenomen in de regeerverklaringen van de Waalse regering en van de Franse gemeenschapsregering. "Het voorstel is ambitieus, maar de nieuwe meerderheid zal bij de uitwerking van de beloftes moeten bewijzen dat ze haar ambities ook kan waarmaken", aldus de ziekenfondsgroep in een persbericht.

In de regeerakkoorden van MR en Les Engagés staan onder meer de promotie van zorgberoepen, de nadruk op preventie in de gezondheidszorg, een ondersteuningsplan voor mantelzorgers, de bereidheid om het probleem van de arbeidsongeschiktheid aan te pakken en de integratie van een impactanalyse op de gezondheid bij alle politieke beslissingen. Het gaat allemaal om voorstellen die de groep in de aanloop naar verkiezingen had geformuleerd, klinkt het.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen maken zich wel zorgen over "het voornemen om net gestemde decreten te herzien", die het "resultaat waren van grondige werkzaamheden en onderhandelingen met de spelers op het terrein". Daarnaast wijst de groep op "het ontbreken van een duidelijk budgettair engagement rond het gezondheidsbeleid", wat "de impact van de aangekondigde maatregelen zou kunnen beperken". 

Algemeen gezien zegt de ziekenfondsgroep "positief" te staan tegen over de "sterke" intenties in de regeerverklaringen. Hij zal wel "aandachtig" blijven "wat betreft de uitvoering van het beleid om een tastbare verbetering van de gezondheidszorg in Wallonië te garanderen".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.