Vorig jaar minder antibiotica gebruikt in Europa

Het gebruik van antibiotica door mensen is in 2020 in de meeste Europese landen met vijftien procent afgenomen ten opzichte van 2019, meldt het Europees Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie (ECDC). De reden is waarschijnlijk de coronapandemie.

Zo kan het zijn dat er minder mensen met milde infecties een dokter hebben opgezocht, of mogelijk konden mensen in het coronajaar minder makkelijk bij zorgverleners terecht, aldus het ECDC. Ook gingen er vorig jaar minder luchtwegaandoeningen rond, vanwege de coronamaatregelen zoals afstand houden en handen wassen. Wie bijvoorbeeld een longontsteking heeft, kan daarvoor een antibioticakuur krijgen.

Evengoed wijst het ECDC erop dat resistentie tegen bepaalde antibiotica hoog blijft, vooral in het zuiden en oosten van Europa. Als bacteriën resistent worden tegen bepaalde antibiotica, betekent het dat ze niet meer reageren op die geneesmiddelen. Een bacteriële infectie kan dan niet meer goed behandeld worden. Door vaak (dezelfde) antibiotica te slikken kunnen bacteriën er ongevoelig voor worden.

EU-Commissaris Stella Kyriakides noemt resistentie tegen antibiotica een "stille pandemie". "Levens gaan verloren doordat medicatie niet langer werkt en we moeten wereldwijd actie ondernemen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.