Voorbije 11 dagen meer dan 90.000 vaccinatiecertificaten geschorst wegens positieve test

De voorbije 11 dagen zijn meer dan 90.000 vaccinatiecertificaten geschorst, onder andere omwille van een positieve test. Wanneer de persoon hersteld is - dit is 11 dagen na de positieve test - wordt het certificaat terug geactiveerd en bruikbaar zoals voorheen. Zo blijkt uit een mededeling van Digitaal Vlaanderen.

Voor personen die gevaccineerd zijn en toch positief testen, is op vraag van de virologen voorzien dat een covid-certificaat tijdelijk geschorst wordt. Die schorsing voorkomt dat de coronapas (CST) van een besmet persoon die toch tracht deel te nemen aan evenementen of naar de bioscoop, café, restaurant of fitness gaat, groen scant bij het voorleggen van zijn vaccinatiecertificaat. Hierdoor wordt vermeden dat de positief geteste persoon andere deelnemers aan het evenement of andere bezoekers van de locatie zou besmetten.

Om het vertrouwen in de coronapas te verhogen, zijn enkele aanpassingen doorgevoerd aan de app voor het scannen van de COVID-certificaten en het visualiseren van de coronapas. 

Om het veilig te houden voor iedereen kunnen vaccinatiecertificaten geschorst worden na onder meer een positieve test. Voorts werden komende beveiligingen ingevoerd voor de lijst met geschorste certificatennummers om de privacy te garanderen. Daardoor kunnen onbevoegden niet afleiden is of een certificaat geschorst werd. Om misverstanden te  voorkomen kan de app CovidScanBE niet langer worden gebruikt om het detail van een certificaat op te vragen. Een specifieke app wordt uitgewerkt voor de diensten die dat wel moeten kunnen. 

Deze wijzingen zijn reeds doorgevoerd in de iOS versie van de scan app. Zodra de nieuwe versie van de scan app door Google is opgenomen in de app store, zijn ze ook doorgevoerd in de Android versie, aldus nog Digitaal Vlaanderen.

De covid-certificaten, de CovidSafeBE app en de CovidScanBE app zijn het resultaat van een samenwerking van de federale en regionale overheden van ons land, het eHealth-platform en Sciensano. Het agentschap Digitaal Vlaanderen staat in voor de bouw en het beheer van de oplossing.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.