Vlaams regeerakkoord - Versterkte preventie rond eetstoornissen en verslavingen

De onderhandelaars van het Vlaams regeerakkoord focussen in het preventiebeleid onder meer op eetstoornissen en verslavingen. Zo is te lezen in de tekst die Belga kon inkijken.

Bij jongeren nemen eetstoornissen sterk toe. Er komen gerichte onlinecampagnes en de bestaande samenwerking met de vzw Eetexpert wordt structureel verankerd. Er is daarbij ook aandacht voor de begeleiding van familieleden. 

De verslavingsproblematiek gaat breed. Er is niet enkel drugs, tabak en alcohol, maar ook vapen, smartphone, medicatie, gamen en gokken, luidt het. De regering wil inzetten op extra opvang voor mentale en verslavingsgerelateerde problematiek. Drughulpverlening binnen de reguliere zorg wordt versterkt, ook voor mensen met een justitieel statuut. 

We zetten, in samenwerking met andere sectoren en beleidsdomeinen, in op preventieve en sensibiliseringscampagnes, luidt het nog. "In de media mag er absoluut niet de perceptie gewekt worden dat dergelijke verslavingen leuk zijn."  De strijd tegen obesitas wordt verder opgevoerd.

De regering wil daarnaast voorrang geven aan milieugezondheid door maatregelen te nemen "over klimaat en gezondheid, leefomgevingskwaliteit zoals luchtvervuiling, geluidsoverlast en schadelijke en zeer zorgwekkende stoffen zoals PFAS, asbest en zware metalen om het welzijn en de gezondheid van onze bevolking te beschermen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.