Vlaams regeerakkoord - CM "waardeert forse extra investering in welzijn"

Het CM Gezondheidsfonds reageert overwegend positief op het Vlaams regeerakkoord, met voorop "een forse extra investering in welzijn". Dat zegt het zaterdag in een persbericht.

"Ik ben in de eerste plaats blij dat er een akkoord is en dat we in budgettair moeilijke tijden toch kunnen inzetten op meer zorg voor kwetsbare doelgroepen: kinderen en jongeren, ouderen en personen met een beperking. De extra investering in welzijn is fors. Dat kunnen we alleen waarderen", zegt  CM-voorzitter Luc Van Gorp.

Concreet is de Christelijke Mutualiteit positief over onder meer de aangekondigde investeringen in psychisch welzijn, over de ambitie om de kwaliteit in de ouderenzorg te verbeteren en over het nieuwe dementieplan. Dat milieugezondheid in het regeerakkoord wordt geïntroduceerd, noemt CM een belangrijk signaal. 

Wat preventie betreft, blijft het ziekenfonds wel op zijn honger zitten. "De aanpak blijft te algemeen - sensibiliserend, informerend en screenend - en opgesloten in het beleidsdomein welzijn. Er is véél meer preventie nodig, in véél meer beleidsdomeinen dan welzijn alleen, klinkt het. Daarnaast "blijven we op onze hoede voor een samenleving waarbij enkel werken als een effectieve bijdrage aan die samenleving wordt gezien, met torenhoge tewerkstellingsambities". Er is wel aandacht voor werkbaar werk, "maar we missen concrete beleidsmaatregelen".

En naast de indexering van het groeipakket mist het CM Gezondheidsfonds een indexering van het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. "Dat brengt de betaalbaarheid van zorg voor kwetsbare mensen echt in het gedrang", luidt het.

"We willen als gezondheidsfonds mee onze schouders zetten onder het project van deze nieuwe Vlaamse regering", besluit CM-voorzitter Van Gorp. "De Vlaming verdient meer levenskwaliteit. Daar werken we als middenveld graag aan mee, samen met de volgende minister van Welzijn. We zijn dan ook blij te lezen dat er ruimte zal zijn voor overleg en afstemming met het middenveld."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.