Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft een nieuw interfederaal ondersteuningsprogramma voor zwangere vrouwen en jongere kinderen gelanceerd. Het mikt in de eerste plaats op vrouwen in een kwetsbare psychosociale toestand, met de bedoeling hen te begeleiden tijdens hun zwangerschap en de eerste duizend levensdagen van hun kindje. Die periode wordt als cruciaal beschouwd voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen.
In België krijgt 4 procent van de zwangere vrouwen niet het aanbevolen minimumaantal prenatale consulten. Drie procent heeft tijdens de eerste 20 weken van de zwangerschap zelfs helemaal geen contact met een zorgverlener. Verschillende studies brengen daarenboven nog een ander probleem aan het licht: een relatief gr oot aantal ouders of toekomstige ouders kampt met mentale problemen die gelinkt kunnen worden aan de zwangerschap. Het gaat om 20 tot 25 procent van de moeders, die problemen ervaren tijdens de zwangerschap of na de bevalling.
Het initiatief om een ondersteuningsprogramma op te zetten werd vrijdag voorgesteld door federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en zijn Waalse ambtgenoot Yves Coppieters, tijdens een bezoek aan het ziekenhuis Haute Senne in Soignies, in de provincie Henegouwen. Als interfederaal programma gaat het om een samenwerking tussen de federale overheid en de Brusselse, Waalse en Duitstalige regionale overheden. Er wordt met twee digitale tools gewerkt: het platform 'Born in Belgium', dat nu reeds in 19 ziekenhuizen en een vijftigtal andere organisaties wordt gebruikt, en het Centraal Platform voor Geïntegreerde Zorg.
"De pilootfase van dit platform heeft aangetoond dat 20 procent van de zwangere vrouwen symptomen van depressie vertoont, 15 procent aangeeft met financiële problemen te kampen en 9 procent over een erg beperkt sociaal netwerk beschikt", zegt coördinatrice Katrien Beeckman. "De eerste ervaringen van onze zorgprofessionals leren ons dat zwangere vrouwen openstaan voor een gesprek over psychosociale kwetsbaarheid, zodat samen naar oplossingen kan worden gezocht om het kind een zo goed mogelijke start te geven."
Snelle identificatie
Om efficiënt te zijn, moeten zwangere vrouwen die nood hebben aan hulp snel kunnen worden geïdentificeerd en bereikt. Het platform centraliseert dan alle informatie over de psychosociale situatie van de vrouw in kwestie en stelt deze ter beschikking aan de medische, paramedische en sociale hulpverleners. Er worden vervolgens suggesties opgesteld en een multidisciplinair samengesteld om een aanpak te organiseren die zo goed mogelijk aangepast is aan de behoeften van betrokkenen.