Vanaf maandag 7 maart code geel met reeks versoepelingen

Vanaf maandag 7 maart schakelt ons land naar code geel. Dat heeft premier Alexander De Croo vrijdag gezegd na afloop van het Overlegcomité. "Dat betekent dat het overgrote deel van de beperkingen verdwijnt", aldus De Croo. Zo zal het Covid Safe Ticket (CST) niet meer moeten getoond worden in de horeca of bij evenementen. Ook de brede mondmaskerplicht verdwijnt, ook in het onderwijs. Alleen in zorginstellingen en in het openbaar vervoer blijft de mondmaskerplicht voorlopig van kracht. De algemene PLF-plicht vervalt op 11 maart, de dag waarop ook de federale fase afloopt.

Bijna twee jaar na de start van de pandemie en de eerste lockdown kan ons land vanaf volgende week het overgrote deel van de coronamaatregelen schrappen. De coronabarometer gaat van code oranje naar code geel. Concreet verdwijnt de coronapas of het Covid Safe Ticket (CST) in de schuif en moet het CST dus niet meer getoond worden in de horeca of bij evenementen. Evenementen en binnenactiviteiten zullen ook opnieuw op volle capaciteit kunnen draaien.

Ook de algemene mondmaskerplicht verdwijnt, ook in het onderwijs. Alleen in de zorginstellingen en in het openbaar vervoer wordt de verplichting voorlopig niet geschrapt. "Dat zijn plaatsen waar er veel kwetsbare mensen zijn en op het openbaar vervoer zitten mensen kort op elkaar", legt de premier uit. Ook op drukke plaatsen of waar de afstand van 1,5 meter niet kan gewaarborgd worden, blijft het mondmasker volgens de premier "aanbevolen".

Vanaf 11 maart worden ook de reisregels aangepast. Zo vervalt de algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Het PLF zal enkel nog moeten ingevuld worden voor wie naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat. Voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten vervalt ook de test- en quarantaineverplichting.

Bedoeling is ook om op 11 maart de epidemische noodsituatie op te heffen, waarmee meteen een einde komt aan de federale fase van het crisisbeheer. Die federale fase werd bijna exact twee jaar geleden, op 13 maart 2020, afgekondigd.

"Dit is een belangrijke bladzijde die we omslaan. Een mooi symbool voor onze veerkracht en ons doorzettingsvermogen", aldus De Croo, die iedereen bedankte die zich de voorbije twee jaar heeft ingezet in de strijd tegen het coronavirus.

Lees ook: 

Jambon: "Na twee vreselijke crisisjaren beslissende stap naar het normale leven"

"De kaarten liggen goed" (Molenberghs)

"Hopelijk het laatste Overlegcomité", zegt Marc Van Ranst

Overlegcomité laat gros van de maatregelen los

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.