Testcentrum voor vaccins aan UAntwerpen opent op 25 maart

Op 25 maart opent op Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) Vaccinopolis, een nieuwe testfaciliteit voor kandidaat-vaccins. De universiteit wil er samen met partners zoals het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de ziekenhuizen van de regio een "ecosysteem en innovatiehub voor pandemiebestrijding" van maken.

De plannen voor Vaccinopolis bestonden al jaren, maar kwamen in een stroomversnelling door de coronacrisis. Onder meer de Vlaamse overheid maakte er miljoenen voor vrij. "Het ontwikkelen van vaccins is een van de grootste wereldwijde uitdagingen vandaag de dag", klinkt het bij UAntwerpen. 

"Die ontwikkeling en de verschillende testfasen vergen echter veel tijd. Door te werken met 'human challenge'-onderzoeken kan het hele proces veel sneller doorlopen worden, en de werkwijze is ook relatief goedkoop." Bij dergelijke onderzoeken worden gezonde proefpersonen na het toedienen van een vaccin - of van een placebo in het geval van de controlegroep - blootgesteld aan een verzwakte versie van de ziekteverwekker.

Naast farmaceutische en medische expertise zullen ook heel wat andere disciplines, zoals onderzoek naar hulpmiddelen bij het stellen van diagnoses en naar medische hulpmiddelen, digitalisatie, dataonderzoek en onderzoek naar economisch-sociale modellen, aanwezig zijn in het centrum. Het complex telt dertig bedden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.