Vaccinatie van kinderen gaat donderdag van start in Vlaanderen

In Gooik, een gemeente in Vlaams-Brabant, krijgen morgen/donderdag de eerste Vlaamse kinderen tussen 5 en 11 jaar een coronaprik. De vaccinatiecampagne voor kinderen wordt daarmee afgetrapt in Vlaanderen.

Er zijn 200 uitnodigingen verstuurd naar kinderen in Gooik. Hoeveel kinderen er donderdag ook effectief zullen opdagen voor een prik, is moeilijk te voorspellen, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "We zijn zelf ook benieuwd naar het aantal. We gaan er wel van uit dat het aantal lager zal liggen dan bij de volwassen bevolking, omdat kinderen zelf minder gebaat zijn bij de vaccinatie."

De eerste vaccinatiedag wordt een soort testdag. Er zal worden nagegaan hoe vlot het proces verloopt, hoeveel kinderen er in hoeveel tijd gevaccineerd kunnen worden, hoe de ruimtes kindvriendelijk ingericht kunnen worden enzovoort.

Intussen hebben ook vijftien andere Vlaamse vaccinatiecentra, naast dat van Gooik, hun eerste uitnodigingen naar kinderen verstuurd. De kinderen daar zullen vermoedelijk in de eerste week van januari hun eerste coronaspuitje krijgen. De andere centra zullen stelselmatig volgen.

In Brussel is de testfase een week geleden opgestart. In het vaccinatiecentrum Pacheco kregen intussen 460 kinderen een coronaprik. In Wallonië zullen in de week van 10 januari de eerste kinderen van 5 tot en met 11 jaar een coronavaccin krijgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.