Bijna 8 mensen overlijden nog steeds per dag aan Covid-19

De coronacijfers in ons land kabbelen voort. Zowel het aantal besmettingen als het aantal hospitalisaties nam de afgelopen week lichtjes af, maar het aantal sterfgevallen steeg wel met ruim een kwart. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van Sciensano.

Tussen 18 en 24 september raakten dagelijks 1.914 mensen besmet met het coronavirus, een daling met 7 procent in vergelijking met de voorgaande periode. In totaal werden in België al ruim 1,2 miljoen coronabesmettingen vastgesteld.

In diezelfde periode werden er dagelijks gemiddeld 47.800 testen afgenomen, quasi evenveel als de week voordien. De positiviteitsratio bedraagt 4,4 procent, het reproductiegetal staat op 0,92, wat betekent dat de epidemie aan kracht afneemt. 

Ook het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van COVID-19 daalt. Tussen 21 en 27 september waren er dagelijks 51 hospitalisaties, een daling met 15 procent in vergelijking met een week eerder. Op dit moment liggen er nog 703 COVID-patiënten in de Belgische ziekenhuizen (-3 procent), van wie er 210 intensieve verzorging nodig hebben (-5 procent). 

Het aantal sterfgevallen neemt wel opnieuw toe. Tussen 18 en 24 september overleden er dagelijks bijna 8 personen aan COVID-19, een stijging met 26 procent. In ons land bezweken al ruim 25.600 mensen aan de gevolgen van het virus. 

Intussen hebben ook bijna 8,6 miljoen Belgen minstens één vaccindosis gekregen, goed voor 74 procent van de totale bevolking. Bijna 8,4 miljoen landgenoten zijn volledig ingeënt, wat overeenstemt met 73 procent van de Belgen.

Achter de algemene cijfers gaan nog steeds betekenisvolle regionale verschillen schuil. Enkel in Waals-Brabant (+13 procent), Henegouwen (+9 procent), Namen (+24 procent) en in de Duitstalige Gemeenschap (+35 procent) nam het aantal bevestigde gevallen toe tussen 18 en 24 september. In alle andere provincies, ook in het Brussels Gewest (-13 procent), was er een daling. De positiviteitsratio in Brussel blijft wel hoog (6 procent): enkel in Luik (7,7 procent) en de Duitstatlige Gemeenschap (12,2 procent) ligt die hoger.

De vaccinatiegraad daarentegen ligt nog steeds het laagst in Brussel, waar 52 procent van de totale bevolking volledig ingeënt is, of 64 procent van de plus 18-jarigen. In de Duitstalige gemeenschap is dat 63 procent (of 74 procent van de 18-plussers), in Wallonië 67 procent (of 79 procent van de meerderjarigen) en in Vlaanderen 79 procent (91 procent van de bevolking van 18 jaar en ouder).

Het percentage van de bezette bedden op intensieve zorg tot slot ligt het hoogst in het Brussels Gewest (22 procent). Daarna volgen Luik (16 procent), Waals-Brabant (13 procent) en Antwerpen (10 procent).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.