Reproductiegetal weer in gevarenzone

De meeste coronacijfers gaan nog steeds omlaag, maar het reproductiegetal staat voor het eerst in meer dan een maand weer op 1. Tussen 26 februari en 4 maart werden dagelijks gemiddeld 6.066 nieuwe besmettingen vastgesteld, zo blijkt uit de jongste update van Sciensano. Dat zijn er 9 procent minder dan in de zeven dagen die voorafgingen.

Het gaat om het reproductiegetal becijferd op basis van het aantal ziekenhuisopnames. De schatting voor de parameter kwam in doorsnee (mediaan) uit op 1,003 voor de week tot en met gisteren. Het R-cijfer ligt zo 23 procent hoger dan een week eerder. Voor maandag is een weekwaarde van 0,98 terug te vinden op het coronadashboard van Sciensano.

Tussen 26 februari en 4 maart werden dagelijks gemiddeld 6.066 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat zijn er 9 procent minder dan in de zeven dagen die voorafgingen.

Dagelijks werden gemiddeld 32.600 testen afgenomen, waarvan 20,5 procent op een coronabesmetting wees.  Het totaal staat nu op 3,6 miljoen bevestigde besmettingen sinds de uitbraak van de pandemie.

Er liggen nog 2.069 patiënten met een COVID-besmetting in de Belgische ziekenhuizen. De afgelopen week (1-7 maart) werden er elke dag nog gemiddeld 141 COVID-patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Tegenover de voorgaande week gaat het om een daling met 1 procent. Op de afdelingen intensieve zorg liggen nog 206 coronapatiënten, of 14 procent minder op een week tijd. Eenennegentig patiënten hadden ademhalingsondersteuning nodig en 14 patiënten liggen aan de hart-longmachine (ECMO).

Dagelijks overlijden gemiddeld nog 18 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting (26 februari - 4 maart), een daling met 26 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Sinds de start van de pandemie zijn in ons land al 30.296 mensen bezweken aan het virus.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.