De meeste indicatoren tonen dat de toestand van het milieu in België blijft achteruitgaan. Dat blijkt donderdag uit het federale milieurapport, dat de balans opmaakte van de afgelopen legislatuur (2019-2023).
Als de federale overheid alle duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (VN) wil halen, moet het huidige beleid versterkt, ambitieuzer en beter opgevolgd worden.
Een van de punten die het rapport aanhaalt, is dat er dringend bijkomende actie nodig is om de biodiversiteit te beschermen. Cijfers tonen aan dat een derde van de Belgische bijen- en vlinderpopulatie verdwijnt. Er zijn een aantal nationale initiatieven en strategieën gelanceerd, zoals de 'Belgische nationale strategie inzake bestuivers 2021-2030', maar die zullen niet volstaan.
Ook op het vlak van mobiliteit en vervoer doet België het niet goed. De uitstoot in het wegvervoer ligt hoger dan in 1990. Er zijn de afgelopen legislatuur wel verschillende maatregelen genomen, zo wordt er bijvoorbeeld meer ingezet op transport per spoor in plaats van over de weg. De criteria milieu en gezondheid kunnen ook beter, zo blijven vervuilende stoffen de volksgezondheid aantasten, vooral via luchtvervuiling en blootstelling aan gevaarlijke chemicaliën.
Al is er ook vooruitgang geboekt. Zo presteert België beter dan het Europese gemiddelde voor circulair materialengebruik. De capaciteit van windenergie in de Noordzee heeft zich sterk ontwikkeld maar toch blijven verbeteringen nodig om de capaciteit te vergroten.
In het algemeen concludeert het rapport dat er maatregelen zijn genomen maar dat de uitvoering er van te traag of onvolledig verloopt.