Solo-huisarts passé? Dramatisch! (Frederik Kao)

Eerder al raakte bekend dat 1.000 patiënten in Essen op straat staan toen een huisarts van 42 ermee ophield. Dr. Moriau (voorzitter Huisartsenkring Essen) luidde toen de alarmbel. Nu vangen de ook al overvolle huisartsenpraktijken uit Essen 160 patiënten op met de hoogste noden. Maar daarmee is het probleem niet opgelost, waarschuwt Frederik Kao die het feit dat de solo-huisarts passé is, 'dramatisch' noemt.

Hij slaakte een noodkreet op Twitter: "Dit is dramatisch voor onze beroepsgroep. Men weet pas wat men aan iemand heeft, als men deze mist. Maar de focus blijft op sturen richting multidisciplinaire praktijken, 'en de solo-huisarts is passé'. Trek uw conclusies."

Zelf doet dokter Kao dat ook zonder zijn verantwoordelijkheid te ontlopen: "Mijn daad bij het woord: Essenaren die niet terecht kunnen bij een huisarts te Essen, kunnen hier in Kalmthout bij mij terecht, als ze hier geraken. Ik doe mijn best om de crisis in Essen naar mijn beste vermogens mee op te vangen. Ik hoop hetzelfde van andere collega’s. Dank."

De situatie in Essen is wat bijzonder in die zin dat je je hier vlakbij de Nederlandse grens bevindt. Bovendien vielen door de coronacrisis ook hier enkele huisartsen uit, wat de druk nog vergrootte. Ook voor dit probleem is wel duidelijk dat de coronacrisis de zaken op scherp zette.

Oplossingen?

Wat wordt eraan gedaan? Op korte termijn vangen de ook al overvolle huisartsenpraktijken uit Essen 160 patiënten op met de hoogste noden. Voor de overige 1600 patiënten werkt de gemeente aan verschillende oplossingen. Maar of dat de goede oplossingen zijn? Blijkbaar werd er al binnen de kring en met Domus Medica overlegd om het probleem aan te pakken, maar een echte uitweg bestaat blijkbaar niet volgens de kringvoorzitter. Patiënten kunnen zomaar niet uitwijken naar artsen in buurgemeenten onder meer door de grensligging van Essen.

De Vereniging Huisartsen Kringen Zuiderkempen (VHKZ) en de Huisartsenvereniging Regio Turnhout (HVRT) lanceerden eerder wel een site om zoekende patiënten ter hulp te komen: www.ikzoekeenhuisarts.be. Daar vind je huisartsen in de Kempen die nog patiënten aannemen. Dat alles om de zorgcontinuïteit en -toegankelijkheid te garanderen.

“Ik begrijp dat  patiënten graag een vaste huisarts hebben, maar dat wordt op termijn moeilijk. Daarom hebben we beslist om met Proximus in zee te gaan en onze patiënten de app Doktr aan te bieden. Hiermee zijn we pas de tweede gemeente na Schelle”, benadrukt de Essense burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V). Essen is inderdaad niet de enige gemeente die met het huisartsentekort worsteltt. En zo dagen dus kapers op aan de kust. 

Komt nog de verdere vergrijzing aan die het aanbod van huisartsen verder aanvreet. Iedereen moet noodgedwongen een patiëntenstop instellen, jongeren zijn er onvoldoende om de lacune in te vullen. Dit wijst ook op het al jarenlang falende contingenteringsbeleid inzake invoering van subquota die er maar niet komen.

> Kempense patiëntenstop

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jacques VAN DER DONCKT

    14 februari 2022

    Het staat al 20 jaar in de sterren geschreven dat een solopraktijk meer en meer nadelen heeft. Jonge huisartsen kiezen er niet meer voor om 12u per dag (5/7) paraat te staan, terecht en de vervrouwelijking van het beroep heeft die trend versneld. Jonge starters zullen sneller inpikken in een groepspraktijk dan een solopraktijk over te nemen. Groepspraktijk geeft ook qua infrastructuur meer mogelijkheden
    J. VdD
    gepensioneerd HA, 20 jaar solo, 22 jaar groepspraktijk, 5 jaar uitloopbaan