Socialistische vakbond reageert fors op hoge stress in de zorg

Socialistische vakbond BBTK reageert kritisch op het hoge aantal stressklachten in de zorgsector. Op woensdag heeft de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) een nieuwe werkbaarheidsmeting over de zorgsector uitgebracht. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) pareert de kritiek.

Volgens een studie van SERV kampt 49,5 procent van de zorgverleners met één of meerdere knelpunten: te veel stress, te weinig werkplezier, onvoldoende leermogelijkheden en te weinig ruimte voor gezin en privé. Socialistische vakbond BBTK reageert furieus. "De cijfers zijn alarmerend voor een sector waar het water al sinds de coronacrisis aan de lippen staat", zegt federaal secretaris voor de Vlaamse social-profit Evert Persoon. Hij benadrukt dat, ondanks dat zo rgwerkers soms als helden worden omschreven, het gewone mensen blijven die goede loon- en arbeidsvoorwaarden willen.

Deeltijds werken zou volgens Persoon de norm moeten zijn in de zorg, zodat zorgverleners werk en privé kunnen combineren. Daarom pleit BBTK voor collectieve arbeidsduurvermindering in de zorgsector. De vakbond roept een toekomstige regering op om budgetten te voorzien voor nieuwe sociale akkoorden over loon- en arbeidsvoorwaarden.

Ook Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) reageert op de nieuwe meting. Ook zij geeft toe dat het verontrustend is dat slechts één op de twee de job in de zorg werkbaar vindt. Al stelt ze wel dat het cijfer in lijn zou zijn met andere sectoren en niet eigen is aan de zorgsector. "Toch moet werkbaar werk in de zorg wat mij betreft een belangrijke prioriteit zijn en blijven", voegt ze nog toe. "Werken in de zorg is dag en nacht instaan voor mensen met complexe zorgnoden: dat kruipt onder je vel en is emotioneel belastend. Het maakt de job ook mooi en waardevol. Je staat dicht bij mensen en hebt een echte impact op hun welzijn."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jp SANSEN

    11 juli 2024

    Geachte,
    ik snap de BB TK niet. Deeltijds werken? Wioe zal d eziekn veozgn in de ZH'en? Nu reeds is er man/vrouwkracht tekort.