Sanofi gaat jaarlijks 400 miljoen euro investeren in ontwikkeling van mRNA-vaccins

De Franse farmareus Sanofi gaat zowat 400 miljoen euro per jaar investeren in onderzoek naar en de ontwikkeling van mRNA-vaccins. Tegen 2025 moet dat minstens zes kandidaat-vaccins opleveren, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Vaccins met zogenaamd messenger-RNA bevatten een boodschapper-molecule met de genetische code om virale of bacteriële eiwitten in ons lichaam aan te maken, die vervolgens als antigeen werken en immuniteit opwekken. De coronavaccins van de farmabedrijven Pfizer/BioNTech en Moderna zijn de eerste op de markt die gebruik maken van die technologie.

Sanofi wil nu fors inzetten op mRNA-vaccins en de ontwikkeling ervan versnellen. De farmareus richt daarvoor een expertisecentrum op waarin hij jaarlijks ongeveer 400 miljoen euro zal investeren. Het bedrijf wil tegen 2025 minimaal zes kandidaatvaccins met mRNA ontwikkeld hebben. De focus ligt op "ziektes met grote onbeantwoorde behoeftes".

"Tijdens de covid-19-pandemie hebben mRNA-technologieën laten zien dat ze sneller dan ooit nieuwe vaccins kunnen leveren", aldus de directeur van onderzoek en ontwikkeling, Jean-François Toussaint. Hij benadrukt wel dat nog veel bijkomend onderzoek nodig is voor de toepassingen van mRNA "in routinevaccinaties tegen een bredere waaier aan infectieziekten".

Sanofi ontwikkelt overigens samen met het Britse GSK een coronavaccin, dat momenteel in de derde fase van de klinische proeven zit en pas eind dit jaar op de markt wordt verwacht. Het gaat daarbij niet om vaccin op basis van mRNA, maar wel met spike-eiwitten als antigeen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.