“Nood aan een futureproof vergoedingssysteem” (Domus Medica)

De enquête bevestigt voor dr. Jeroen van den Brandt, voorzitter van Domus Medica, dat teleconsultaties “een vast en onmisbaar onderdeel zijn van de gereedschapskoffer van de moderne en laagdrempelige huisartsenpraktijk.” 

Hij stelt vast dat er in heel Europa een spanningsveld rond teleconsultaties ontstaat tussen artsen en overheden. “Vaak worden debatten heropend: Wat is een billijke vergoeding? Organiseer je dit best per prestatie of (deels) met een vast bedrag? Hoe voorkom je misbruik? Wat is kort en lang? Wat met bereikbaarheid via chat? Wat met de verpleegkundige die een follow up gesprek doet? Hoe zit het met adviezen?”

De enquête van Medi-Sfeer en De Specialist toont volgens dr. Van den Brandt krachtig aan dat collega’s het instrument op verschillende manieren gebruiken: van inschatting en triage over verlenging van voorschriften tot een effectieve raadpleging op afstand. 

“Deze resultaten beklemtonen het belang van een duidelijk kader om niet weer in dezelfde, niet goed controleerbare interpretatievalkuilen te lopen. We hebben nood aan een nieuw kader mét een billijk vergoedingssysteem dat futureproof is.”

Lees ook:
> Enquête: 9 op de 10 artsen willen terugbetaling teleconsultaties
> “Beter omschrijven wat een teleconsultatie is” (ASGB)
> “Waarom mag een advocaat elk telefoontje aanrekenen, maar een arts niet?” 
> "Resultaten enquête inzetten bij onderhandelingen" (Bvas)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.