Rode Kruis-Vlaanderen maakt noodhulp vrij tegen apenpokken

Rode Kruis-Vlaanderen maakt 50.000 euro aan noodhulp vrij om de verdere verspreiding van apenpokken in de Democratische Republiek Congo (DRC) en omliggende landen tegen te gaan. De ziekte is al langer dan vandaag een probleem in Congo, maar het aantal gemelde gevallen ligt dit jaar een pak hoger én er zijn al 511 overlijdens genoteerd, meldt de organisatie.

De Afrikaanse gezondheidsorganisatie Africa CDC heeft dinsdag de noodtoestand voor de volksgezondheid uitgeroepen nadat in steeds meer Afrikaanse landen de besmettelijke virusziekte mpox werd aangetroffen. In de DRC woedt het virus al langer. Daar werden sinds begin dit jaar al meer dan 14.000 verdachte gevallen en zeker 511 dodelijke slachtoffers gemeld.

Rode Kruis-Vlaanderen heeft 50.000 euro vrijgemaakt uit zijn noodhulpfonds om te reageren op de crisis. Het geld zal worden ingezet om het Rode Kruis in Congo en omliggende regio's te ondersteunen. Het gaat naar sensibiliseringscampagnes, opsporing van mogelijke gevallen door lokale vrijwilligers, psychosociale ondersteuning en de verspreiding van hygiëneproducten zoals zeep.

Volgens de organisatie ligt het aantal besmettingen wellicht een pak hoger dan wordt aangenomen. In afgelegen gebieden is er maar een beperkte toegang tot testen. Amper 24 procent van de verdachte gevallen kan worden getest, en van deze gevallen blijkt ongeveer 65 procent positief. Momenteel treft het virus voornamelijk kinderen. In de DRC is 70 procent van de gevallen jonger dan 18 jaar. In Burundi tellen kinderen tussen de 0-5 jaar voor bijna 40 procent van de gevallen. 

Mpox kan uitslag en koorts veroorzaken en kan levensbedreigend zijn, vooral voor kinderen. De virusziekte verspreidt zich van dieren op mensen, maar kan ook worden overgedragen door nauw lichamelijk contact (onder meer seksueel) met een besmet persoon. Een nieuwe variant van het virus, die opdook in Congo, zou dodelijker zijn dan een vorige virusvariant.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.