"Risico op hospitalisatie met omikron 50 à 70 procent lager dan met delta" (Britse studie)

Het risico op een ziekenhuisopname na een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus ligt 50 tot 70 procent lager in vergelijking met een besmetting met de deltavariant. Dat hebben de Britse gezondheidsdiensten donderdag gemeld op basis van voorlopige gegevens.

Daarnaast zou ook het risico op een opname op de afdeling intensieve zorgen 31 tot 45 procent lager liggen.

De Britse gezondheidsdiensten merkten voorts nog op dat de extra bescherming met een boosterdosis sneller zou afnemen. Na tien weken zou de bescherming al 15 tot 25 procent lager liggen, klinkt het. Bovendien zou de hogere besmettelijkheid van omikron nog steeds tot een overspoeling van de ziekenhuizen kunnen leiden, waarschuwen de Britse gezondheidsdiensten.

Brits minister van Volksgezondheid Sajid Javid bestempelde de resultaten als "veelbelovend". "Het aantal besmettingen blijft echter razendsnel toenemen en bevindt zich reeds op het hoogste niveau ooit. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe en we kunnen het ons niet permitteren dat ons zorgsysteem overbelast raakt", aldus nog Javid.

De studie, die gebaseerd is op een analyse van alle omikron- en deltabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk sinds november, bevestigt daarmee analyses uit eerdere studies uit onder meer Engeland en Zuid-Afrika.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.