Meer dan 600 patiënten op intensieve zorg

Vrijdag lagen er in de Belgische ziekenhuizen 603 coronapatiënten op intensieve zorg, zo blijkt zaterdag uit het jongste dagrapport van gezondheidsinstituut Sciensano. Daags voordien was er nog sprake van 578 coronapatiënten op intensieve.

De stijging zet zich dus nog altijd door. In de week van 13 tot en met 19 november werden er gemiddeld 268,3 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting. Dat is 29 procent meer dan de week voordien.

Intussen bevinden zich 2.957 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, 90 meer op één dag tijd. Het zijn er bovendien bijna een kwart meer op een week tijd. Op de afdelingen intensieve zorg liggen 603 COVID-patiënten, eveneens een stijging met 24 procent op een week tijd en ruim honderd meer dan  vorige week vrijdag (487). Daarbij hadden 312 patiënten ademhalingsondersteuning nodig, 37 anderen lagen aan de hart-longmachine (ECMO).

Ook het aantal coronabesmettingen neemt nog altijd toe. Het zevendaags gemiddeld bedraagt nu al 12.054 besmettingen per dag in de week tot en met afgelopen dinsdag (10-16), een stijging met 19 procent op een week tijd. Er werden in die periode gemiddeld 85.109 tests per dag afgenomen, waarvan 14,4 procent positief bleek. Oost-Vlaanderen tekent afgetekend de grootste stijging op, met een stijging van het aantal positieve testen met 44 procent. Dan volgen West-Vlaanderen (+25 pct),  Antwerpen (+24 pct) en Namen (+21 pct). In Limburg steeg het aantal besmettingen met 19 procent, in Vlaams-Brabant is dat plus 17 procent.

Voorts zijn er in de week van 10 tot en met 16 november gemiddeld 30,9 mensen per dag overleden na een besmetting met het coronavirus. Ook dat is een stijging (+29 procent). Het totale dodental voor België sinds de start van de pandemie bedraagt 26.568.

Het reproductiegetal, gebaseerd op de ziekenhuisopnames, is intussen gestegen naar 1,178. Een waarde boven 1 geeft aan dat de pandemie momenteel aan kracht wint.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.