Planbureau buist federaal plan voor duurzame ontwikkeling

Het plan dat de federale regering vorig jaar heeft gemaakt zal niet volstaan om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN te halen tegen 2030. Dat zegt het Federaal Planbureau. Het plan is niet ambitieus genoeg, klinkt het.

Als lid van de Verenigde Naties heeft België zich ertoe verbonden zeventien in 2015 geformuleerde duurzame ontwikkelingsdoelen te halen tegen 2030. De doelstellingen gaan over levenskwaliteit, menselijke ontwikkeling, sociale vooruitgang en duurzame economie. 

Het Planbureau waarschuwde eerder al dat extra inspanningen nodig zijn. Na dertien jaar wachten kwam de federale regering in oktober vorig jaar wel met een "plan voor duurzame ontwikkeling" voor de periode 2021-2025. 

Het Planbureau heeft dat plan bekeken en stelt vast dat het niet ambitieus genoeg is. "Het bevat weinig bindende maatregelen en die hebben vaak geen directe invloed op de realisatie van de doelstellingen", zegt de instelling. 

Om de doelstellingen wel te realiseren, is volgens het Planbureau een trendbreuk nodig. Die vraagt extra inspanningen en ander beleid. In vergelijking met andere landen in de Europese Unie behoort België bijvoorbeeld tot de slechtst presterende landen voor uitstoot van broeikasgassen en de werkgelegenheidsgraad.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.