Geen "herfstplan" of coronabarometer in Franstalige scholen 

In tegenstelling tot Vlaanderen is de Franse Gemeenschap niet van plan om de scholen een "herfstplan" op te leggen of opnieuw een coronabarometer in te voeren bij een golf van het coronavirus. Dat heeft Onderwijsminister Caroline Désir verzekerd in het Parlement van de Franse Gemeenschap. De omzendbrieven die ze bij de start van het schooljaar heeft gestuurd blijven van kracht "zonder bijkomende maatregelen".

Voor haar is het momenteel niet nuttig om de barometer met kleurencodes terug boven te halen. Op basis van twee jaar ervaring om met het coronavirus om te gaan, herinnerde de minister eraan dat de regels gedurende de pandemie herhaaldelijk werden aangepast aan de onvoorspelbare evolutie van varianten en aan het voortschrijdend wetenschappelijk inzicht over het virus.   

In de bevoegde commissie zei Désir nog dat de gezondheidstoestand in de scholen momenteel erg rustig is. Bovendien hebben de leerlingen momenteel twee weken vakantie door aanpassing van de schoolkalender in de Franse Gemeenschap. 

"De gezondheidsautoriteiten hebben geen enkele vraag geformuleerd voor (bijkomende) maatregelen", benadrukte minister Désir. "Dus jullie kunnen begrijpen dat ik de organisatie van de scholen niet zonder reden ga verontrusten". 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts kondigde midden oktober aan dat hij met de verschillende Vlaamse onderwijsactoren een "herfstplan" had overeengekomen om nieuwe uitbraken van het virus op te vangen en de scholen te kunnen openhouden. Het plan omvat onder meer een coronabarometer met vier kleuren, verluchting van de klaslokalen en CO2-metingen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.