Partijen schuiven vaste waarden naar voren als federaal fractieleiders

Met de eerste plenaire zitting van de Kamer beginnen morgen ook de nieuwe fractieleiders aan hun job, al is de aanduiding voor een aantal van hen slechts tijdelijk. De Vlaamse partijen in de Kamer kiezen voor vaste waarden.

Elke fractie - op de gezamenlijke fractie van Groen en Ecolo na vallen die samen met de partijen - stelt in de Kamer een fractieleider aan. Het is zijn of haar taak om de cohesie onder de verkozenen te bewaren en op te treden als belangrijkste woordvoerder van de groep, en dus is het zo goed als altijd iemand met wat jaren ervaring op de teller.

Nu de Kamer morgen voor het eerst na de verkiezingen weer bijeenkomt, komen ook de nieuwe fractieleiders aan zet. Let wel: voor een aantal van hen is die job tijdelijk. Sommige partijen wachten op een nieuwe partijvoorzitter, andere verwachten nog personeelswissels in functie van de regeringsvormingen of de gemeenteraadsverkiezingen in oktober en leggen de puzzel dan opnieuw.

Groen, Open VLD en CD&V kiezen deze legislatuur in elk geval voor nieuwe fractieleiders, al gaat het in de drie gevallen telkens om mensen met een lange staat van dienst in de Kamer.

Zo stuurt CD&V ex-minister van Economie Nathalie Muylle het veld in. De West-Vlaamse vervangt Servais Verherstraeten en wordt zo de eerste vrouw aan het roer van de federale CD&V-fractie. Muylle zetelt sinds 2004 in de Kamer en is ook ondervoorzitster van de partij.

Voor Groen/Ecolo wordt Stefaan Van Hecke fractieleider. Van Hecke is de justitiespecialist van de partij en zit al sinds 2007 in de Kamer. Eens de nieuwe federale regering gevormd is, neemt huidig vicepremier Petra De Sutter de fakkel van hem over.

Open VLD kiest voor Katja Gabriëls. De burgemeester van Berlare zit sinds 2014 in de Kamer. Ook haar aanduiding is tijdelijk. De liberalen kiezen binnenkort een nieuwe voorzitter en tellen in hun fractie ook drie leden uit de ontslagnemende regering.

N-VA, Vlaams Belang, Vooruit en PVDA veranderen vooralsnog niet van fractieleider. Voor de Vlaams-nationalisten is dat al jaren Peter De Roover. Hij zit al sinds 2014 in de Kamer, leidt de fractie al sinds 2016, en is "tot nader order" nog steeds fractieleider, klinkt het daar.

Bij Vlaams Belang blijft ondervoorzitster Barbara Pas aan zet. Pas is al sinds 2014 fractieleider.

Vooruit houdt Joris Vandenbroucke zeker tot oktober op post. Vandenbroucke zit sinds 2019 in de Kamer maar was daarvoor al fractieleider voor de socialisten in het Vlaams Parlement. Federaal leidt hij de fractie sinds eind vorig jaar, toen zijn voorgangster Melissa Depraetere interimvoorzitster werd bij Vooruit.

Voor PVDA blijft Sofie Merckx fractieleider. Merckx werd in Wilrijk geboren, maar is huisarts in Marcinelle en is dus perfect tweetalig. In 2019 werd ze voor het eerst verkozen in de Kamer,  3 jaar later volgde ze partijvoorzitter Raoul Hedebouw op als fractieleider.

De Franstalige socialisten van PS kiezen in eerste instantie voor Eric Thiébaut, Kamerlid sinds 2007. Na de vorming van de nieuwe federale regering neemt huidig vicepremier Pierre-Yves Dermagne de honneurs waar.

De MR behoudt het vertrouwen in Benoît Piedboeuf, die in de vorige legislatuur ook al fractieleider was voor de Franstalige liberalen.

Bij Les Engagés vervangt Vanessa Matz voormalig staatssecretaris Cathérine Fonck, die niet meer opkwam voor de verkiezingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.