Nieuw op 1 januari

Wie ledenbijdrage mutualiteit 2 jaar niet betaalt, verliest recht op voordelen, sessies bij seksuoloog deels terugbetaald, betere vergoeding van sommige pijnstillers, gespecialiseerde verpleegkundigen krijgen looncomplement, maximumfactuur van de zorg verlaagt naar 250 euro, Vlaamse Sociale Bescherming breidt verder uit, …enkele veranderingen die vanaf 1 januari 2022 van kracht gaan.

Wie ledenbijdrage mutualiteit 2 jaar niet betaalt, verliest recht op voordelen

Wie zijn ledenbijdrage voor het ziekenfonds al meer dan twee jaar niet heeft betaald, verliest zijn recht op de voordelen van de aanvullende verzekering van zijn ziekenfonds. Dat is wettelijk bepaald sinds 2019 en vanaf 1 januari worden de leden uitgesloten.

Wie opnieuw wil genieten van voordelen moet gedurende 24 maanden zijn ledenbijdrage betalen vooraleer hij weer kan gebruikmaken van de voordelen. Ook extra verzekeringen vallen weg, ook voor de personen ten laste.

Sessies bij seksuoloog deels terugbetaald

Vanaf volgend jaar worden sessies bij de seksuoloog, voor het eerst, deels terugbetaald. Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds betalen tien euro per bezoek terug, tot tien sessies. Per kalenderjaar kan je dus tot 100 euro terugkrijgen.

"Voor Vlaamse seksuologen is dit bijna een historisch moment. Met deze beslissing krijgt onze beroepsgroep indirect eindelijk wat erkenning", zegt Chloé De Bie, klinisch seksuoloog en woordvoerder van de Vlaamse vereniging voor seksuologie (VVS).

De ziekenfondsen komen wel enkel tussen voor een bezoek aan een klinisch seksuoloog die door de VVS erkend is. "Tegenwoordig mag iedereen zich een seksuoloog noemen, of je er nu voor opgeleid bent of niet. Dat is absurd en leidt tot heel wat charlatans in het vak", aldus De Bie. Aan de hand van een lijst met erkende seksuologen willen de ziekenfondsen en de VVS inzetten op kwaliteit.

Sommige andere Vlaamse ziekenfondsen bieden ook tussenkomsten voor sessies bij de seksuoloog. Dit aanvullende voordeel valt bij hen onder de bredere noemer "psychologische begeleiding". Zij maken op die manier dus geen concreet onderscheid tussen seksuologische en psychologische zorg. Door seksuologische hulpverstrekking als een aparte categorie te benoemen is er meer erkenning voor de zorgverstrekker, maar ook meer zekerheid op kwaliteit voor de patiënt.

Volgens De Bie is de tussenkomst een goede stap om seksualiteit en problemen met seksualiteit uit de taboesfeer te halen. Volgens de seksuoloog heerst er momenteel nog een te groot taboe rond het onderwerp. "We willen duidelijk maken dat het oké is om over seks te praten."

Betere vergoeding van sommige pijnstillers 

De terugbetaling van de pijnstillers van patiënten met chronische pijn wordt vanaf 1 januari vereenvoudigd. De pijnstillers worden daardoor veel minder duur voor de patiënten en het Riziv.

Zowat 232.000 patiënten met chronische pijn hebben recht op een vergoeding van hun pijnstillers. Die terugbetaling gebeurt momenteel via twee systemen, met een verschillende impact op de prijs en de duur van de toelating.

Vanaf volgend jaar wordt nog maar een van die systemen gebruikt. Het eengemaakte systeem is voordeliger zowel voor de patiënt, als voor de arts en de ziekteverzekering. Bovendien zorgt het voor een vereenvoudigde werkwijze: de arts zal slechts één aanvraag tot machtiging moeten uitvoeren bij de ziekenfondsen aangezien deze machtiging levenslang geldig zal zijn.

Gespecialiseerde verpleegkundigen krijgen looncomplement

Verpleegkundigen met een erkende specialisatie krijgen vanaf 1 januari een complement bovenop hun loon.

Met het complement wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) een anomalie rechtzetten, nadat bleek dat het nieuwe claissificatiesysteem IFIC de specialisatie van bepaalde verpleegkundigen niet of onvoldoende valoriseerde. "En dat terwijl de kwestie van de specialisaties zich onder meer voordoet in de spoed- en intensieve zorgendiensten en deze diensten net een sleutelrol vervullen tijdens deze pandemie",  zegt zijn kabinet. 

Het specialisatiecomplement voor de verpleegkundigen met een erkende specialisatie zou de vorm van een forfaitair bedrag krijgen waarmee de erkende specialisaties opnieuw gevaloriseerd worden. Het gaat om 2.500 euro bruto extra op jaarbasis voor de gespecialiseerde verpleegkundigen met een bijzondere beroepstitel en 833 euro bruto extra op jaarbasis voor de gespecialiseerde verpleegkundigen met een bijzondere beroepsbekwaamheid. 

Het forfaitair bedrag wordt toegekend vanaf 1 januari 2022, maar de maatregel zal nog niet onmiddellijk voelbaar zijn. De toekenning zal met terugwerkende kracht gebeuren omdat de technische uitwerking ervan een aantal maanden zal vergen.

Maximumfactuur van de zorg verlaagt naar 250 euro

De maximumfactuur van de zorg bedraagt vanaf 1 januari niet langer 450, maar wel 250 euro.

De verlaging geldt voor ieder gezin met een netto belastbaar inkomen tot 11.120 euro en moet de kosten voor geneeskundige zorg voor de gezinnen met de laagste inkomens binnen de perken houden. Het gaat over medische kosten in de brede zin: de huisarts, een ziekenhuisopname, kosten voor geneesmiddelen, maar ook zorg bij een kinesist bijvoorbeeld.

Concreet krijgen de gezinnen met de laagste inkomens die 250 euro per jaar overschrijden, ook het remgeld terugbetaald.

Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) komen ongeveer 96.003 gezinnen in aanmerking voor een hogere terugbetaling.

Vlaamse Sociale Bescherming breidt verder uit

Ook de revalidatieziekenhuizen en het multidisciplinair overleg vallen vanaf 1 januari onder de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB), zeg maar de laag Vlaamse sociale zekerheid bovenop de federale sociale zekerheid.

Bij de laatste staatshervorming werden allerlei bevoegdheden rond zorg en gezondheid overgedragen naar de deelstaten. De Vlaamse regering beslist om die bevoegdheden onder te brengen in het systeem van de Vlaamse Sociale Bescherming. 

De VSB is een soort Vlaamse laag bovenop de federale sociale zekerheid. Het systeem wordt gefinancierd via de jaarlijkse zorgpremie en voorziet onder meer in maandelijkse zorgbudgetten bijvoorbeeld voor zwaar zorgbehoevenden, of voor ouderen met een zorgnood.

Omdat het niet mogelijk was om meteen in 2019 alles in het VSB-systeem onder te brengen, werd gekozen voor een gefaseerde aanpak. Zo werden eerst de zorgbudgetten, de residentiële ouderenzorg en de mobiliteitshulpmiddelen erin ondergebracht. Op 1 januari 2022 komen daar dus de revalidatieziekenhuizen en het multidisciplinair overleg bij.

"Voor de mensen verandert er op het eerste gezicht weinig", liet minister Beke bij de aankondiging weten. "In plaats van het ziekenfonds zal de zorgkas hun dossiers behandelen. Door stelselmatig sectoren toe te voegen aan de Vlaamse Sociale Bescherming werken we verder aan een meer eengemaakte, transparante en dus ook meer rechtvaardige financiering met minder administratieve lasten".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.