Record inschrijvingen toelatingsexamen Franse gemeenschap

Een recordaantal studenten neemt volgende week deel aan het eerste toelatingsexamen geneeskunde en tandarts van de Franse gemeenschap. In totaal worden er op 6 juli 6.165 mensen verwacht, een pak meer dan de 4.025 van vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Académie de Recherche et d'Enseignement supérieur (ARES).

In juli 2019 waren er slechts 3.800 kandidaten, vergeleken met 3.615 in juli 2018.

De toetsing vindt dit jaar plaats volgens de met de universiteiten en de overheid afgesproken modaliteiten in de ULiège, UCLouvain, ULB, UMons en UNamur. Een tweede toelatingsexamen komt er op 28 augustus. 

Vorig jaar slaagden bijna 1.300 studenten in voor de test, veel meer dan de quota voorzien wat betreft beschikbare Riziv-nummers aan het einde van de zesjarige opleiding. 

De artsenquota zijn al jaren een problematisch dossier en een communautair getinte twistappel. Terwijl aan Vlaamse kant gewerkt werd met een instroombeperking via een toelatingsexamen, werden de quota aan Franstalige kant veelvuldig overschreden. Om de 'historische achterstand' aan Vlaamse kant in te halen, besliste Vlaanderen om de quota zelf een stuk te verhogen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.