Geneeskundestudenten van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben zaterdag een belangrijke stap gezet in hun opleiding met de jaarlijkse Witte Jassenceremonie. Zoals benadrukt in een persmededeling van het UZ Brussel markeert dit evenement "de overgang van theoretische lessen naar een intensieve stageperiode van 19 maanden, waarin studenten hun kennis toepassen op echte patiënten in een klinische omgeving".
Tijdens het evenement ontvingen de studenten hun witte doktersjas en badge, symbolen van hun nieuwe verantwoordelijkheden. “De witte jas staat voor verantwoordelijkheid, toewijding en vertrouwen”, verklaarde decaan prof. dr. Koen Putman. “Het is een moment waarop studenten beseffen dat hun kennis niet langer abstract is, maar direct wordt toegepast op reële situaties. Dit vormt hen tot artsen met zowel technische bekwaamheid als ethisch en empathisch inzicht.”
Het UZ Brussel stelde ook in de mededeling dat de VUB zich onderscheidt van andere Belgische universiteiten door haar vooruitstrevende model, waarbij studenten al in hun eerste masterjaar aan ziekenhuisstages beginnen. "Deze vroege toegang tot de praktijk biedt een unieke kans om klinische ervaring op te doen en stelt studenten in staat om zich sneller te ontwikkelen tot kritische, empathische en professioneel verantwoorde artsen", aldus vicedecaan prof. dr. Mark De Ridder.
De ceremonie ging niet alleen over symboliek, maar legde ook nadruk op ethiek en deontologie. Volgens het UZ Brussel werden de studenten eraan herinnerd welke gedragsregels van hen worden verwacht tijdens de stages. “De lessen en voorbereidingen hebben deze thema’s al uitgebreid behandeld, maar de plechtige overhandiging van de jas en badge maakt extra indruk op de studenten”, klonk het verder in de verklaring van het ziekenhuis.