Minister Weyts verzet zich tegen voorstel mondmasker voor 9-jarigen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verzet zich tegen het voorstel om kinderen vanaf de jonge leeftijd van 9 jaar op school een mondmasker te laten dragen. Dat laat hij zaterdagochtend weten.

"Kinderen vanaf het derde leerjaar zeven uur per dag een mondmasker laten dragen heeft een enorme impact op die kinderen en op hun leerproces. Anderzijds daalt de doeltreffendheid van de maatregel naarmate de leeftijd daalt, omdat mondmaskers enkel zin hebben als ze ook goed gedragen worden", zegt Weyts.

Daarenboven heeft het onderwijsveld nog maar net strengere maatregelen genomen, zowel op vlak van minder fysieke contacten als op vlak van ventilatie. Zo worden CO2-meters de facto verplicht in de allerlaatste scholen waar ze nog niet gebruikt worden. Deze nieuwe maatregelen zijn amper 2,5 dagen van kracht, klinkt het. 

"We kunnen toch niet maken dat we na de succesvolle vaccinatiecampagne plots strenger gaan zijn voor kinderen dan ooit tevoren. Strenger zelfs dan tijdens de lockdown, want zelfs toen was er geen mondmaskerplicht voor kleine kinderen. Als we daarentegen één maatregel snel willen ingevoerd zien, dan is het wel de derde prik voor het personeel van het basisonderwijs", stelt de minister.

Lees ook:

Vandenbroucke wil algemeen mondmaskergebruik vanaf 9 jaar

'Mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 9 jaar geen goed idee' (minister Dalle)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.