"Mensen met beperking slachtoffer van heksenjacht op kinesisten"

Veel mensen met een beperking zijn het slachtoffer van een heksenjacht op kinesisten door het Riziv. Dat meldt Axxon, de beroepsvereniging voor kinesitherapeuten

Het Laatste Nieuws schrijft woensdag dat zowat honderd kinesisten onbewust kosten verkeerd doorgaven en daarvoor een boete kregen van het Riziv. Kinesisten krijgen immers meer voor een huisbezoek dan wanneer ze patiënten behandelen in een woonzorgcentrum. Maar wanneer die patiënten met meer dan twee samenwonen, beschouwt het Riziv dat vaak ook als een zorginstelling. Kinesisten krijgen in dat geval 10 minuten minder om een patiënt te behandelen en verdienen maar 14,75 euro per sessie in plaats van 25 euro.

Axxon bevestigt dat sommige kinesitherapeuten foutief de nomenclatuurnummers voor het huisbezoek hebben geattesteerd in plaats van de nummers voor instellingen voor mindervaliden. "Dat zorgt ervoor dat de patiënten beter behandeld kunnen worden, en ook andere zorgverleners doen het op deze manier", legt Peter Bruynooghe van Axxon uit. "Er werden ook nooit correctiedocumenten ontvangen vanuit de mutualiteiten. Uit sommige dossiers blijkt dat zelfs de aanbieders van de woonplaatsen voor mindervaliden niet op de hoogte waren dat ze onder deze definitie thuis hoorden."

De enige echte slachtoffers van deze Riziv-controles worden volgens Axxon uiteindelijk de behandelde groep van mensen met een beperking. "De nomenclatuurcodes die gehanteerd moeten worden, geven immers slechts recht op 20 minuten behandeling, terwijl deze groep vaak net meer nood heeft aan kinesitherapie en meer tijd door de extra assistentie die nodig is bij aan- en uitkleden en transfers. Waarom krijgen patiënten, die soms na lang wachten een plaats in een instelling krijgen, minder kinesitherapeutische zorg dan ze thuis zouden kunnen krijgen?", vraagt Bruynooghe zich af. 

Hij merkt ook nog op dat ouderen aan net dezelfde discriminatie onderworpen zijn van zodra zij overschakelen naar tijdelijke of permanente gemeenschappelijke woon- of verblijfplaatsen voor ouderen of rechthebbenden die er verblijven.

> zware boetes voor kinesitherapeuten na onbewuste fout

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.