Artsen en epidemiologen hadden allang vastgesteld dat door een geboorte via keizersnede het risico op diabetes en obesitas bij het kind, en later bij de volwassene, bleek toe te nemen. Bleek? Dat staat nu vast en we kennen waarschijnlijk ook de oorzaak.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft zich tot doel gesteld om tegen 2030 de overdracht van slaapziekte te stoppen, maar die ambitie dreigt bemoeilijkt te worden door een gebrek aan kennis over de verborgen aanwezigheid van de slaapziekteparasiet in mens en dier.
Er is nu officieel sprake van een griepepidemie in ons land. Tussen 15 en 21 januari hebben 226 personen per 100.000 inwoners een huisarts geraadpleegd voor een griepaal syndroom.
In hoever kunnen de MMSE (Mini-Mental State Examination), beeldvormingsmarkers en biologische markers de progressie van een lichte cognitieve stoornis naar de ziekte van Alzheimer voorspellen?
Kan een cognitieve stoornis worden beschouwd als een prodroom van de ziekte van Parkinson?
Samen met de Europese Unie heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) 92 nieuwe geneesmiddelen goedgekeurd in 2017, waarvan 27 nieuwe actieve bestanddelen.
Kan het leeftijdsgebonden karakter van het herstel van de erectiefunctie na een prostatectomie een argument zijn voor een onmiddellijke chirurgische ingreep bij jongere patiënten met laagrisicoprostaatkanker?
De Hoge Gezondheidsraad heeft de literatuur ter zake toegepast en uiteindelijk vastgesteld dat een vaccinatie zowel voor mannen als voor vrouwen een groot voordeel heeft.
Er is steeds meer belangstelling voor gefermenteerde producten die levende microorganismen bevatten, zoals yoghurt. De reden daarvoor is eenvoudig: nieuwe onderzoekstools tonen steeds vaker aan dat het gunstige effect van yoghurtfermenten op onze gezondheid geen mythe is.
Zowel meer recreatieve als niet-recreatieve lichaamsbeweging blijken gepaard te gaan met een lager sterfterisico en minder cardiovasculaire events. En dat zowel in landen met een laag, middelmatig en hoog inkomen. Dat suggereert onderzoek door Scott Lear en collega’s in The Lancet.
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?