"Moeilijk om te voorspellen of maatregelen zullen volstaan" (Van Ranst) 

"Het is heel moeilijk om te voorspellen of het pakket nieuwe coronamaatregelen zal volstaan, want op dit moment gaan de coronacurves steil omhoog." Dat was woensdagavond de eerste reactie van viroloog Marc Van Ranst.

Het Overlegcomité heeft woensdag beslist om de mondmaskerplicht gevoelig uit te breiden. Voortaan geldt die voor iedereen vanaf tien jaar en op veel meer plaatsen. Ook het thuiswerk wordt opnieuw verplicht, terwijl het Covid Safe Ticket wordt aangevuld met een mondmaskerplicht.

"Een aanvaardbaar pakket", zegt Van Ranst, al had hij graag de mondmaskerplicht nog iets strenger gezien. De virologen hadden een verplichting vanaf 9 jaar op tafel gelegd, maar uiteindelijk werd een compromis bereikt over een verplichting vanaf 10 jaar. 

De viroloog is ook zeer te spreken over de verplichting tot een installatie van een CO2-meter in de klaslokalen. "Dat is een verzuchting die al lang op tafel had moeten liggen. Ik hoop dan ook dat het nu om een echte verplichting gaat."

Of het totale pakket zal volstaan, is volgens Van Ranst echter moeilijk te voorspellen.

Van Ranst kan de mening van Margot Cloet, topvrouw van zorgkoepel Zorgnet-Icuro, wel volgen, zegt hij. Cloet denkt dat de aangekondigde maatregelen waarschijnlijk onvoldoende zullen zijn om een kentering teweeg te brengen. "In de hospitalen heerst zenuwachtigheid, dus ik kan mevrouw Cloet begrijpen. Maar in de politiek moeten er compromissen gesloten worden." 

De KU Leuven-viroloog hoopt nu op een "stevige campagne" voor het geven van de derde prik tegen het virus. "De vaccins liggen er. Al moeten we hemel en aarde bewegen, de overheden moeten dit zo snel mogelijk realiseren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.