Natuurlijke afweer slakken en kikkers inspireert onderzoek naar nieuwe kleefstoffen

Onderzoek naar het afweersysteem van de oranjebruine wegslak en de tomaatkikker, die beiden gebruik maken van een plakkerige substantie om zich te beschermen, kan mogelijk leiden tot de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve kleefstoffen. Dat meldt de universiteit van Bergen dinsdag.

Wetenschappers van het laboratorium voor de Biologie van mariene organismen en Biomimetica van de UMons werkten mee aan twee onderzoeken naar dieren die zich bedienen van een afweersysteem waarbij een zeer snel geproduceerde lijm wordt aangemaakt. Wanneer de oranjebruine wegslak en de tomaatkikker uit Madagaskar door een roofdier worden aangevallen, verdedigen ze zichzelf namelijk door via hun huid een erg plakkerige vloeistof te produceren. Deze substantie verandert op een paar seconden tijd in een krachtige lijm, wat inslikken bijna onmogelijk maakt voor een roofdier.

De resultaten van de onderzoeken werden recent gepubliceerd in de wetenschappelijke bladen Soft Matter en Nature Communications. Volgens de universiteit verschaffen de dierlijke kleefafscheidingen niet alleen waardevolle informatie over de biologie van de dieren, maar kunnen ze ook dienen als model voor de ontwikkeling van nieuwe kleefstoffen die deze afscheidingen nabootsen en die vervolgens van nut zouden kunnen zijn in medische of biotechnologische toepassingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.