De Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB) steunt het wetsvoorstel van minister van Gezondheid Maggie De Block rond de uitvoering van "verpleegkundige handelingen" door zorgkundigen niet. De AUVB vraagt dat de uitbreiding van die taken gepaard gaat met een degelijke opleiding. Dat zegt de Unie dinsdagmiddag.
De ministerraad keurde in oktober een wetsontwerp goed rond de uitbreiding van bepaalde verpleegkundige handelingen in ziekenhuizen, zorgcentra en in de thuiszorg. Die taken zouden uitgevoerd worden door "verpleegkundig specialisten", verpleegkundigen die buitengewoon goed op de hoogte zijn van een deelgebied van de zorg. Hij of zij houdt zich niet alleen bezig met de zorg zelf, maar doet ook aan onderzoek, leidt verpleegkundigen en zorgverleners op en coördineert, coacht en begeleidt.
De AUVB werd een week geleden uitgenodigd voor een onderhoud met het kabinet van minister De Block. Tijdens die vergadering presenteerde het kabinet het wetsvoorstel. De Unie kreeg naar eigen zeggen van het kabinet op voorhand geen enkel werkdocument omtrent het wetsvoorstel. "Hierdoor kon onze organisatie geen duidelijk advies formuleren", legt Wouter Decat van de Unie uit.
"Het delegeren van verpleegkundige handelingen vereist dat zowel de huidige als toekomstige zorgkundigen de nodige competenties en kwalificaties bezitten om deze handelingen uit te voeren onder de verantwoordelijkheid van verpleegkundigen", benadrukt Decat. "Een geschikte opleiding houdt in dat de kennis van theoretische en praktische aspecten, verbonden aan de verschillende toevertrouwde handelingen, door de zorgkundigen wordt beheerst. Zonder deze opleiding die bewijst dat de zorgkundigen de vereiste competenties verworven hebben, is het voorstel van het kabinet omtrent de uitbreiding van handelingen gedelegeerd aan zorgkundigen, gevaarlijk."
De AUVB vraagt dat de uitbreiding van de handelingen die gedelegeerd worden aan zorgkundigen gepaard gaat met een opleiding van 1.280 uren. "Die leiden tot een nieuwe titel, een nieuwe functie en een gepast barema", aldus Decat. De Unie kan het wetsvoorstel dus niet goedkeuren.