Overheid geeft al bijna een miljard uit aan coronatesten

De overheid heeft sinds de start van de gezondheidscrisis al bijna 1 miljard euro uitgegeven aan coronatesten. Dat schrijft  La Libre Belgique. Kamerlid Sander Loonens (N-VA) vroeg het cijfer op bij staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld).

Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) schatte, op 20 september, het totale kostenplaatje van de maatregelen tegen de coronapandemie op 1,512 miljard euro voor het jaar 2021. Van dat bedrag ging 737 miljoen euro naar testen.

Daar komt 230 miljoen euro bovenop voor testen in het jaar 2020. Samen geeft dat een bedrag van 967 miljoen euro voor de coronatesten.

Het Riziv betaalt de test volledig of deels terug, afhankelijk van het type test en de te respecteren voorwaarden.

Het leeuwendeel van het bedrag dat in 2021 naar testen ging, was bestemd voor PCR-testen: 713,6 miljoen euro. In dat bedrag zitten ook de kosten vervat van het nationale COVID-testplatform.  Voorts is er sprake van 11 miljoen euro voor het afnemen van stalen bij reizigers en bezoekers van evenementen, en ook iets meer dan 4 miljoen euro voor het detecteren van virusvarianten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.